Gastro
209

Sarajbosna: Raj za ljubitelje orijentalnih delicija u centru Sarajeva

(Foto: Slastičarna Sarajbosna)
Slastičarna Sarajbosna, koja se već 18 godina nalazi u sarajevskoj ulici Ferhadija (Gajev Trg bb, u neposrednoj blizini Gradske tržnice), jedinstvena je prodavnica orijentalnih slastica za sve prave sladokusce i gurmane.

Sve je počelo davne 1997. godine, a zahvaljujući jednoj posjeti Orijentu, dašak mirisa i okusa osjetit će se kasnije i u Sarajevu... Kombinacija ekstravagantne pistacije i mirisa čokolade stvorila je viziju idealne ideje, tj. orijentalne slastice pripremljene na tradicionalni način bosanske kuhinje.

Prije 18 godina i za to vrijeme baklava s čokoladom i pistacijom je zvučala prilično ekstravagantno, te se na početku u ponudi Sarajbosne nalazilo osnovnih pet-šest vrsta baklava.

Danas, pak, Sarajbosna u svojoj ponudi ima šezdesetak vrsta baklava, a najpopularnija i najtraženija je svakako divit baklava - klasična, baklava s orasima.

"Klasika je klasika i ljudi se uvijek drže provjerenog recepta, budući da ne vole puno eksperimentisati i skloniji su nekoj sigurnoj varijanti. Ja sam drugačiji, volim egzotične sastojke i smatram da se mora eksperimentisati i treba miješati razne odgovarajuće začine da bi se došlo do finalnog proizvoda", govori u razgovoru za Klix.ba Osman Hadžibajrić, sin vlasnika slastičarne Sarajbosna, koji kaže da je tajna njihovog kvaliteta, kako u sastojcima, tako i u optimalnoj mjeri sastojaka.

Baklava s Nutellom, mentom, kokosom, hurmama...

Po profesiji grafički dizajner, Osman kombinuje svoje znanje i vještine u dizajnu i marketingu sa ljubavi prema slasticama. Priznaje kako je veliki gurman i uživa u neobičnim okusima. Konstantno radi na proširenju asortimana, te se trudi da, pored stalnih mušterija, privuče i mlađe tržište. Tako je prije godinu dana izmislio vrstu baklave "Nutelline", modifikovanu verziju turske baklave "Ptičije oko", koja se inače pravi sa slatkim kajmakom. U želji da napravi nešto drugačije, a što će imati duži rok trajanja, ovaj "zaluđenik lješnika", odlučio je iskombinirati Nutellu, dodavši klasici dašak modernog.

Još jedna od delicija koje možete probati u slastičarni Sarajbosna je baklava s mentom, nastala sa željom da se dođe do osvježavajuće kombinacije sa čokoladom i orasima. Osman priča kako mu je trebalo neko vrijeme da dođe do potrebnih sastojaka za ovu deliciju, a proces pronalaska savršene mjere trajao je oko mjesec dana. Ipak, proizvod je tu - tzv. "Nanelli baklava" (ili ekstra čoko menta).

Jedan kolač - jedan zalogaj

Pored različitih vrsta baklava s bademom, lješnikom, orasima... tu su i nesvakidašnji i ukusni rariteti koji uključuju kombinacije sa kokosom ili hurmama, cimetom, smokvama, šljivama, višnjama...

"Smatram da je najbolja kombinacija slano-slatko, njom se postiže savršena ravnoteža", pojašnjava Osman, koji planira probati i baklavu sa crnim maslinama.

"Sve što zvuči nemoguće, to želim da probam... volim izazove", dodaje.

U slastičarni Sarajbosna se mogu pronaći i druge vrste orijentalnih slastica, kao što su ružice i tulumbe, a ono što je najzanimljivije u cijeloj priči jeste da su ovi "tradicionalni" kolači pravljeni u minijaturnoj verziji, jedan kolač - jedan zalogaj. Tu je i specijalitet kuće, to su Sarajbosna medaljoni, koji crvenom bojom i aromom simboliziraju boju brenda i kuće Sarajbosna. Također, u ponudi se nalazi nekoliko vrsta torti, kako za svakodnevne, tako i za rođendanske ili svadbene prilike.

Baklava s pistacijama - kraljica među baklavama

Od desetak različitih vrsta delicija sa pistacijama, najinteresantnija i najekstravagantnija je svakako dolama pistacija, koju Osman zove "kraljicom baklave".

"To je, prema mom mišljenju, vrhunac, i mislim da se bolje od toga zasad ne može dosegnuti, budući da njena izrada zahtijeva mnogo vremena i vrhunskog materijala", kaže Osman i pojašnjava kako je ova "ekstra" pistacija nastala prema receptu iz Turske, uz male modifikacije i izmjene, te kako je u pitanju tzv. istinski doživljaj, posebno iz razloga što se pravi sa nakvalitetnijim pistacijama, koje su same po sebi delikates.

"Na tržištu je danas mnogo teško doći do pistacija vrhunske kvalitete - berbe su loše, cijene veoma visoke i mnogi su ljudi zapravo iznenađeni njenom skupoćom. Ipak, ona je vrhunski delikates, a mi se trudimo da koristimo samo najkvalitetnije", pojašnjava Osman i dodaje kako se iz tog razloga klase baklava razlikuju po boji i masnoći. Primjerice, treća klasa baklava ne može imati izrazitu zelenu boju, već je tamna poput obične od oraha.

Ljubaznost prije svega

Hadžibajrić smatra da dobar proizvod na prvom mjestu prodaje ljubaznost, te da nije dovoljno imati samo pristupačnu cijenu i kvalitet. Najvažniji je, kaže, način na koji vas neko ugosti, bez obzira na to ko ste i koliko ćete potrošiti. Važno je da vlada topla atmosfera, da se svi dočekaju s osmijehom i da se čovjek osjeća kao da je kod kuće, a "jedna lijepa riječ mnogo znači i nekome može uljepšati dan".

Kaže kako se uvijek trudi otvoreno razgovarati sa svojim mušterijama nastojeći čuti i njihovo mišljenje.

"Obično nam domaćice govore: 'Trebalo bi vam dodijeliti šestoaprilsku nagradu - koliko ste samo domaćica spasili', priča Osman, te ipak dodaje kako ne bi volio da domaćinstvo izumre, te da u kućama ipak treba zadržati dašak tradicije i domaće izrade kolača.