Naučnici upozoravaju
0

Previše Coca-Cole može vas ubiti

Sarajevo-x.com
Naučnici sa Univerziteta Ioannina u Grčkoj u najnovijoj studiji upozorili su da prevelike doze popularnog bezalkoholnog pića Coca Cole mogu prouzrokovati probleme sa mišićima, nepravilne otkucaje srca i slabost u kostima.

Konzumiranje ovog američkog pića izaziva i propadanje zuba, dijabetes i 'mekšanje' kostiju. Doktori su također zabilježili da pacijenti koji su često pili Colu pate od hypokalaemie, poremećaja koji nastaje kao posljedica pada nivoa kalija u krvi.

Prema njihovim saznanjima, previše Coca Cole može izazvati slabosti u mišićima, pa čak i potpunu paralize, te uzrokovati abnormalan ritam srca, koji u nekim slučajevima dovodi do kobnih posljedica.

"Zabilježili smo nekoliko zdravstvenih problema kod pacijenata koji previše piju Coca Colu, od problema sa kvalitetom zuba, nedostatka minerala u kostima do dijabetesa", kaže profesor Moses Elisaf, koji je predvodio ovo istraživanje.

U studiji se navodi i slučaj 21-jednogodišnje trudnice koja je patila od hroničnog umora, gubitka apetita, te stalno povraćala. Ona je u zadnji šest godina dnevno konzumirala skoro tri litre Coca-Cole, a doktori su otkrili da boluje od hypokalamie i blokade srca. Kada je prestala piti bezalkoholna pića i počela uzimati kalij, potpuno se oporavila.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, konzumacija bezalkoholnih pića u 2007. godini iznosila je 552 milijarde litara ili 82,5 litara po osobi, a pretpostavlja se da će ova brojka do 2012. godine porasti na 95 litara po osobi.