Gastro
16

Pet razloga zbog kojih trebate jesti borovnice

Klix.ba
Borovnice su bogate oksidansima i pomažu u sprečavaju različitih bolesti. Ne samo da su ukusne, nego imaju i malo kalorija. One će vam pomoći da ostanete zdravi.

Vitamin C

Borovnice sadrže vitamin C, koji jača imunitet. Smanjuje rizik od razvoja različitih očnih bolesti i oštećenja optičkog nerva. Ljekari često preporučuju pacijentima konzumiranje borovnica.

Smanjuju rizik od raka

Borovnice napadaju radikale koji uzrokuju rak, pa čak i sprečavaju formiranje ćelija raka. Eksperti tvrde da borovnice mogu poslužiti kao terapija u ranoj fazi raka prostate.

Regulišu nivo šećera u krvi

Oni koji imaju dijabetes tipa 2 imaju poteškoća s regulisanjem nivoa šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da borovnice pomažu pacijentima u održavanju nivoa šećera u krvi.

Poboljšavaju zdravlje mozga

Prema tvrdnjama naučnika, borovnice unapređuju moždane funckije. Odrasli koji jedu borovnice imaju bolje rezultate na testovima pamćenja.

Sprečavaju infekcije urinarnog trakta

Infekcije urinarnog trakta uzrokuju bakterije, a borovnice sadrže spojeve koji sprečavaju zadržavanje bakterija na zidovima mokraćnog mjehura. Oni koji imaju problema s ovim infekcijama trebaju redovno jesti borovnice.