Gastro
0

Pet jela za bolje raspoloženje

Sarajevo-x.com
Danima ste neraspoloženi i ne znate kako se izboriti s tim. Ne očajavajte, već promijenite jelovnik. U nastavku pročitajte listu jela koja, prema naučnim dokazima, čine čuda za loše raspoloženje, a koju je objavio About.com.

Zobena kaša

Zobena kaša vam može mnogo pomoći kada ste iznervirani i nervozni. Bogata je topivim vlaknima, koja pomažu izravnati nivo šećera u krvi, usporavanjem apsorpcije šećera u krvi.

Zobena kaša je također odlična ukoliko želite smršati, jer topiva vlakna iz ove kaše formiraju gel koji usporava pražnjenje stomaka, te nećete brzo ogadnjeti.

Topivim vlaknima bogate su i sljedeće namirnice: grah, ječam, agrumi, jagode i jabuke.

Orasi

Orasi se već dugo vremena smatraju izvrsnom "hranom za mozak". Orasi su i izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za normalnu funkciju moždanih stanica i neurotransmitera koji podižu raspoloženje, a mogu pomoći i nekim osobama koje pate od depresije.

Losos, sardine, sjemenke lana i jaja također obiluju omega-3 masnim kiselinama.

Čaj

Iako se kafein pokazao korisnim za bolje raspoloženje i funkcionalnost, previše kafeina vas može učiniti pravim ovisnikom i u vama izazvati nervozu, preosjetljivost i glavobolju. Zato smanjite dnevni unos kafe i polako pređite na čaj, koji je mnogo zdraviji.

U hladne zimske dane pijte topli rooibos čaj uz koju kap limuna ili mlijeka. Čim otopli možete isprobati ledeni rooibos ili neki drugi čaj.

Rooibos možete pronaći u svim prodavnicama zdrave ishrane, ali i u nekim tržnim centrima.

Losos

Proteklih nekoliko godina istraživači su uočili da vitamin D može povećati nivo serotonina, jednog od ključnih neurotransmitera koji utječu na naše raspoloženje, i tako doprinijeti liječenju poremećaja raspoloženja.

Organizam dobiva vitamin D uglavnom putem izloženosti sunčevoj svjetlosti, a u manjoj količini, iz hrane. Ali, u zimskom periodu organizam ne dobiva dovoljno vitamina D, jer je značajno smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti.

Leća

Leća pripada porodici mahunarki, a izvrstan je izvor folne kiseline, vitamina B koji se pokazao veoma bitnim za raspoloženje i odgovarajuće moždane funkcije.

Niski nivoi folne kiseline povezani su sa depresijom. Zapravo, nedavna studija Univerziteta Harvard je pokazala da 38% žena koje pate od depresije u organizmu u organizmu nemaju dovoljno vitamina B.

Iako istraživači još uvijek ne razumiju u potpunosti ovu vezu, nedostatak folne kiseline izgleda narušava metabolizam serotonina, dopamina i adrenalina, koji su ključni neurotransmiteri za raspoloženje.

Tanjir variva od leće sadrži 90% od preporučene dnevne doze folne kiseline, tj. vitamina B. Leća je također bogata proteinima i vlaknima, koji će vas zasititi i stabilizirati šećer u krvi.

Zeleno povrće poput špinata i brokula također su odličan izvor vitamina B.