Španski stručnjaci s Univerziteta Saragose izumili su pakovanje za hljeb i druge pekarske proizvode koje štiti od buđi do deset dana.
Radi se o kesi od voštanog papira koja sadrži šest procenata cimetova ulja, poznatog po jakom antimikrobnom djelovanju, izvještava agencija DPA.
Stručnjaci su ranije pokušavali zaštititi hljeb od buđi na razne načine - ultravioletnim zračenjem, sterilnim pakiranjem i hemijskim sredstvima, ali sve se to pokazalo manje djelotvornim od djelovanja cimetova ulja, koje sprečava razvoj 96 posto buđi.
Novi izum, koji nazivaju i aktivnim pakiranjem, neškodljiv je za zdravlje ljudi i prirodnu sredinu, naglašavaju španski stručnjaci.
Možda vas zanima
Govorila o problemima
Jedna od najuspješnijih porno zvijezda nije bila zadovoljna zaradom: "To nije uredu"
Talentovana bh. muzičarka
Esma Numanović predstavila album prvijenac: "Blista" je prava muzička poslastica
Vezani članci
Vrijedi probati
Pomoću ovog jednostavnog trika produžite vijek trajanja hljebu
Propali pregovori