Gastro
74

Oktoberfest u Minhenu otvoren u sjeni izbjegličke krize

Klix.ba
(Foto: EPA)
Krigle su danas ponovo napunjene i najpoznatiji festival piva na svijetu Oktoberfest u Minhenu zvanično je počeo. Ipak, ovogodišnji 182. Oktoberfest po redu protiče u značajno drugačijoj atmosferi, u vrijeme kada u grad i zemlju pristižu izbjeglice i migranti sa Bliskog istoka.

Gradonačelnik Dieter Reiter na otvaranju je poželio miran Oktoberfest.

Očekuje se da šest miliona ljubitelja piva do 4. oktobra posjeti ovu popularnu manifestaciju, ali je istovremeno glavna željeznička stanica u Minhenu preplavljena izbjeglicama koje proteklih sedmica ne prestaju pristizati u ovu, kako je doživljavaju, obećanu zemlju.

Glasnogovornik mihnenske policije Simon Hegewald kazao je da je situacija pod kontrolom, te da je grad dobro pripremljena u slučaju da se protok izbjeglica značajno pojača za vikend.

Samo u Minhen u proteklom periodu došlo je više od 20.000 ljudi, većinom Sirijaca, Afganistanaca i Iranaca, a naišli su na izuzetno prijatan doček i brojne donacije građana.

Ipak, Bavarci nisu krili da strahuju od sukoba muslimanskih izbjeglica i veselih pivopija, te je angažovano 500 policajaca na područjima gdje bi se eventualno mogli susresti.