Gastro
3

Lonci i poklopci u nedjelju na OBN TV

Klix.ba
Uz mnogo korisnih savjeta za pripremu obroka, Vjeko Kramer, najpoznatiji tv kuhar u BiH otvorit će i ove nedjelje vrata ‘svoje’ kuhinje i unijeti osvježenje u našu svakodnevicu.

Dakle, od 12 sati, 5. oktobra u programu najgledanije televizije u Bosni i Hercegovini, OBN TV imat ćete priliku pogledati još jedno izdanje kulinarskog showa, "Lonci i poklopci", a njegov voditelj, šarmantni Vjeko Kramer će pripremati jela koja ćete i sami željeti probati, na brz i jednostavan način, s namirnicama koje je jednostavno nabaviti i pripremiti u svakoj kuhinji.

Svi koji ste ostali bez ideja šta kuhati ili ste umorni od svakodnevnog razmišljanja kako pripremiti brza i ukusna jela s namirnicama koje je moguće nabaviti u samoposluzi ili na tržnici budite uzprogram OBN TV.

GRATINIRANA TJESTENINA S PATLIDŽANIMA

400 g tjestenine Filiz 3 patlidžana 5-6 češnjeva bijelog luka 50 g maslaca 2 kašike brašna 1⁄2 l mlijeka

200 g tvrdog žutog sira i 80 g parmezana muškatni oraščić 100 g hljebnih mrvica sol i biber vegeta

Patlidžane isjeći na tanje ploške, posoliti i ostaviti 10-ak minuta da se ocijede pa ih izgrilati na grill tavi. Grilane patlidžane ohladiti pa isjeći na tanje trakice. Za to vrijeme u tavi otopiti maslac i na njemu popržiti brašno te dodati mlijeko i na taj način napraviti bešamel, koji začinimo muškatnim oraščićem, usitnjenim bijelim lukom, biberom i vegetom. Tjesteninu Filiz skuhati u slanoj vodi i ocijediti.

Pomiješati ocijeđenu tjesteninu, bešamel, grilane patlidžane isječene na trakice i ribani sir. Dno tepsije lagano pouljiti pa posuti hljebnim mrvicama i parmezanom, pa na tu podlogu složiti mješavinu od tjestenine i patlidžana, posuti hljebnim mrvicama i parmezanom i peći u pećnici 30-ak min. na 180°C. Ovo jelo može se poslužiti kao prilog mesnim jelima ili kao samostalno vegeterijansko jelo.

JANJEĆA JETRICA U POVRĆU

600 g janjećih jetrica 2-3 mrkve 2 glavice luka 1 poriluk 2 paprike 2 dl soka od paradajza 5-6 češnjeva bijelog luka vezica peršunovog lista temeljac sol i biber

vegeta

Luk, poriluk, paprike i mrkvu očistiti. Luk, zeleni dio poriluka i paprike nasjeckati na kockice, pola mrkve možete isjeći na kockice i pola naribati na najsitnijem ribežu, bijeli dio poriluka isjeći na tanke kolutiće. Svo povrće ispirjati na malo ulja, pa kada omekša dodati mu jetrice koje ste prethodno isjekli na kocke veličine 1,5x1,5cm, zalijemo malo temeljcem i pirjamo par minuta. Začinimo solju i biberom, vegetom i dolijemo sok od paradaiza pa pustimo da provrije. Na kraju obilato pospite usitnjenim bijelim lukom i peršunovim listom.

JUHA OD GLJIVA

1⁄2 kg gljiva 1 poriluk 5-6 češnjeva bijelog luka 1 paprika i 2 krompira vrhnje za kuhanje temeljac sol i biber crvena dimljena paprika ulje vegeta

Paprike i krompir isjeći na kockice pa popržiti na ulju, nakon par minuta dodati poriluk sječen na kolutiće, na kraju dodati gljive isječene na listiće. Mješavinu pržiti dok ne omekša, kada gljive puste vodu odvojiti dvije kašike smjese radi dekoriranja prilikom posluživanja. Ostatak pirjanog povrća pirjati još par minuta pa doliti temeljcem, začiniti solju i biberom, crvenom dimljenom paprikom i vegetom, pustiti da kuha 10-ak minuta i onda propasirati.

Dodati vrhnje za kuhanje, smanjiti vatru i prema potrebi dodatno začiniti. Prilikom serviranja dekorirati komadićima pirjanih gljiva ili ih posebno nekoliko izgrilati samo za to.

TURSKA SALATA OD MRKVE

1⁄2 kg mrkve 2-3 češnja bijelog luka 2-3 dl jogurta sol i biber kopar limunov sok maslinovo ulje

Mrkvu operemo, ogulimo te krupno naribamo. Bijeli luk ogulimo i usitnimo. Na malo ulja popržimo ribanu mrkvu i bijeli luk oko 10-ak minuta. Pirjanu mrkvu ohladimo. Jogurt začinimo koprom, limunovim sokom, solju i biberom te u tako pripremljen dresing lagano umiješamo mrkvu. Salatu prije posluživanja ohladiti.