Zvuči nevjerovatno
18

Komad čokoladne torte za doručak pomaže mršavljenju

Sarajevo-x.com
Već ste bezbroj puta čuli da vam kvalitetan i obilan doručak može pomoći da izgubite suvišne kalorije, ali parče čokoladne torte svako jutro zvuči kao neostvariva fantazija.

No, istraživači sa Univerziteta Tel Aviv tvrde da kompletan doručak od 600 kalorija, koji uključuje i nešto slatko, može doprinijeti mršavljenju.

"U jutarnjim satima naš metabolizam je najaktivniji, a višak kalorija unesenih ujutro sagorimo tokom dana", kaže profesorica Daniela Jakubowicz.

Izbjegavanje slatkiša može stvoriti psihološku ovisnost o slatkišima. Stoga, konzumiranje deserta za doručak može pomoći u kontroliranju apetita tokom ostatka dana.

Tokom 32 sedmice, koliko je trajalo istraživanje, učesnici koji su za doručak jeli kekse, kolače ili čokoladu su u prosjeku izbubili 18 kilograma više od grupe koja je izbjegavala tu vrstu hrane.

Obrok u jutarnjim satima opskrbljuje vas energijom, pomaže u funkcioniranju mozga i pokreće metabolizam tijela što je ključno za gubljenje kilograma i održavanje optimalne težine.

Doručak je obrok koji uspješno regulira grelin, hormon koji stvara osjećaj gladi.