Gastro
64

Kašika zdravlja: Med liječi rane i perut, suzbija kašalj i daje energiju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Većina ljudi voli med zbog njegovog slatkog okusa. Iako postoji u izobilju, on se češće koristi kao dodatak ishrani nego kao sredstvo za rješenje nekih zdravstvenih problema.

Donosimo vam četiri načina kako da koristite ovaj prirodni lijek.

Kašalj

Kada počne sezona prehlade i gripe, med je zaista od pomoći. Jedna kašika meda pred spavanje djeluje bolje od nekih lijekova za kašalj koji u sebi sadrže slatki nektar. Svjetska zdravstvena organizacija stavila je med na listu tečnosti koje pospješuju suzbijanje iritacije u grlu.

Rane

Med se koristio kao premaz za rane još u vrijeme Sumera prije oko 4.000 godina. Jedna posebna vrsta meda sa Novog Zelanda, manuka, koristi se kao zacjeljivač rana, a koristi se i kao sastav rastvora za sanaciju posjekotina. Zapravo, bilo koja vrsta meda može pomoći sanaciji rana, a može se koristiti i kao sredstvo za liječenje čireva.

Perut

Med rastvoren u toploj vodi odličan je za ljude koji pate od prekomjerne pojave peruti. Tretman može trajati oko četiri sedmice, a 90-postotni med se aplicira na tjeme svaka dva dana – svrabež će se smanjiti, a nakon sedam dana perut će nestati.

Energija

Postoji predrasuda da ugljikohidrati škode ljudskom tijelu. Ustvari, oni su prisutni u velikom broju zdrave hrane uključujući voće, povrće i sjemenke. Vaš digestivni sistem treba ugljikohidrate kako bi stvarao glukozu koja šalje energiju u vaše ćelije, tkiva i organe. Med je upravo takva namirnica – pomoći će vam da sakupite energiju i progurate se kroz težak dan.