Gastro
0

Jedite kao Grci i budite u formi kada ostarite

Klix.ba
Mediteranska kuhinja dobra je za um, pokazalo je novo istraživanje. Naučnici tvrde da ljudi koji jedu velike količine svježeg voća, povrća, oraha, ribe i maslinovog ulja imaju manji rizik od bolesti poput senilnosti.

Istraživanje Univerzitete u Exeteru je prvi sistematski pregled ranijih studija uticaja ishrane na dobrobit mozga. Istraživanje je uslijedilo nakoon otkrića da isti način ishrane može pomoći u prevenciji genetskog rizika od moždanog udara.

Devet od 12 studija pokazalo je da je pojačana mediteranska ishrana povezana sa boljim kognitivnim funkcijama te da snižava stopu kognitivnog odbijanja i smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti.

"Mediteranska hrana je ukusna i hranjiva, a naš sistematski pregled pokazao je i da može pomoći u zaštiti mozga od starenja, smanjujući rizik od senilnosti. Dok veza između mediteranske ishrane i smanjenja rizika od senilnosti nije nova, naša studija je prva koja je sistematski analizirala sve postojeće dokaze", rekla je voditeljica istraživanja Iliana Lourida