Gastro
0

Japanci traže tunu sa manje stresa za bolji okus

Sarajevo-x.com
Japanski naučnici traže način da smanje nivo stresa kod ulovljenih tuna kako bi imale bolji okus na tanjiru. Oni smatraju da se tune snažno opiru prilikom ulova što njihovo meso čini manje ukusnim, prenosi Reuters.

Snažna riba se jako trza i baca kada je uhvaćena pa naučnici vjeruju da se njena tjelesna temperatura podiže i "izbjeljuje" njeno meso te uveliko mijenja okus i vrijednost jela.

"Ljudi žele jesti tunjevinu dok je svježa, ali ako se riba opire prilikom ulova njena svježina nestaje", rekao je Kunihiko Konno profesor na Univerzitetu u Hokkaidu, vodeći istraživač u projektu smanjenja stresa.

Tuna se posebno snažno opire kada je više riba uhvaćeno u mrežu ili ako su uzgojene u ribogojilištu, ali se istražitelji posebno fokusiraju na smanjenje stresa riba koje se love u morima.

Iako imaju još mnogo za istražiti i zaključiti, Konno kaže da je najefikasniji način ujedno i najbolji. "Ubijte ih vrlo brzo.", njegov je savjet.