Gastro
18

Japanci jedu najzdraviju hranu

SRNA
Na listi zemlja prema dostupnosti, kvalitetu i raznovrsnosti hrane prednjače Holandija, Japan, Novi Zeland i SAD, pokazuje istraživanje međunarodne organizacija za borbu protiv siromaštva - OKSFAM.

Među zemljama sa najnižim rejtingom su Republika Čad i niz drugih zemalja Afrike.

Holandija, Francuska i Švicarska su lideri "pravilne ishrane". Stanovništvo tamo jedne razvnovrsnu, korisnu i jeftinu hranu.

Evropi je u tom smislu teško naći zamjerku. Prvih 20 mjesta po rejtinga zauzimaju upravo Evropljani, uz Australiju.

Japan, Novi Zeland, Kanada i SAD nisu dospjeli među prvih 20 prema tim kriterijima.

Stručnjaci objašnjavaju da su SAD pale na listi bog visokog procenta oboljelih od gojaznosti i dijabetesa.

Loši pokazatelji Japana povezani su sa činjenicom da je toj u zemlji hrana preskupa. Istovremeno, po svim ostalim "prehrambenim“ parametrima - Japanci su najbolji, i to van konkurencije.

U Japanu je izuzetno ispravna ishrana korisna. Tamo nema slatkiša od brašna, sa margarinom i šećerom. Mnogo plodova mora, sve je svježe.

Zato je Japan jedna od najboljih zemalja sa tačke gledišta ishrane, što se potvrđuje kroz dug životni vijek Japanaca.

Vrlo je dobra i raznovrsna hrana u Francuskoj. Postoji čak pojam "francuskog paradoksa".

Francuzi su, bez obzira na hranu sa mnogo hljeba i alkohola, vrlo zdrava nacija. Oni imaju tako izgrađen sistem ishrane da je tamo najmanji procenat oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.

Francuzi manje boluju od kardiovaskularnih oboljenja zato što koriste mnogo crnog vina, bogatog rasveratrolom (prirodnim hemijskim elementom koji izdvajaju neke biljke).