Oprezno i s voćem
0

Grejp izaziva stvaranje krvnih ugrušaka?

Sarajevo-x.com
Nakon što je jedna žena zamalo izgubila nogu provodeći grejpfrut dijetu, ljekari su upozorili na neke komplikacije do kojih može dovesti pretjerana konzumacija grejpfruta.

Hirurzi koji su primili ženu s krvnim ugruškom u bedru jedva su spasili njenu nogu od amputacije nakon što su enzimi iz grejpfruta stupili u interakciju s kontracepcijskim pilulama, piše Daily Mail.

Dijeta na kojoj je bila 42-godišnjakinja podrazumijevala je unos samo 800 kalorija dnevno obavezno uz nekoliko grejpfruta koji sagorijevaju masnoće.

Ljekari su otkrili da je u ovom slučaju sok grejpfruta blokirao razgradnju estrogena iz kontracepcijskih pilula što je uzrokovalo stvaranje krvnog ugruška, no žena je imala i genetske predispozicije za stvaranje ugrušaka.

No, isto tako istaknuto je da mnoštvo faktora može izazvati krvne ugruške kao što su nasljedne bolesti krvotoka, a i dob u kojoj se uzimaju oralni kontraceptivi može uticati na zgrušavanje krvi. Na uputstvu za upotrebu oralnih kontraceptiva najčešće stoji da se upotreba istih treba strogo kontrolirati nakon 35. godine života, posebno kod žena koje puše.

'Nema pouzdanog dokaza da su enzimi grejpfruta i kontraceptivi opasna kombinacija, ali mjere opreza moraju postojati kao i redovne ljekarske kontrole. Poznato je da grejpfrut može ublažiti djelovanje nekih antibiotika i statina jer sprečava apsorpciju aktivnih supstanci u lijekovima', izjavio je dr Trevor Baglin, specijalista hematolog s uglednog Cambridgea.

Grejpfrut ili grejp je odličan izvor vitamina C i vitamina A. Ova dva vitamina poboljšavaju imunološki sistem i pružaju antioksidativnu zaštitu. Također, grejp je dobar izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji stanične energije. Bogat nutrijentima a siromašan kalorijama. Naime pola grejpfruta ima tek četrdesetak kalorija.

Pektin, neprobavljivo vlakno topljivo u vodi, obilno je zastupljeno u grejpu. Ova molekula zbog svoje specifične strukture u crijevima stvara gel i ometa apsorpciju masti, pa se zato ovo voće veoma često koristi kao pomoć pri mršavljenju.