Gastro
104

Bh. kuhari će pokušati oboriti rekord sa kuhanjem 4.100 litara begove čorbe

Klix.ba
Sarajevo će od 16. do 19. aprila biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Europi – Konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija. Ova manifestacija će okupiti najpoznatija kuharska imena svijeta i regije, a bit će sjajna prilika za promociju bosanskohercegovačkih jela i tradicionalne bosanske kuhinje.

Predsjednik Udruženja kuhara BiH, Nermin Hodžić ističe da su se za ovaj projekat pripremali duže od godine, a cilj im je promocija Bosne i Hercegovine, tradicionalnih jela, te domaćih kuhara.

Udruženje kuhara BiH će pokušati oboriti i svjetski rekord u količini skuhane begove čorbe. Čorba će se kuhati u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se dijeliti prisutnim građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama.

"Begova čorba je samo jedno jelo iz naše bogate kuhinje koje zaslužuje da bude promovisano i da se recept unificira kako bi se pripremala u cijeloj Bosni i Hercegovini po istom receptu. Bh. kuhinja ima svoje mjesto na svjetskoj kuharskoj mapi ali bi svakako dobrodošla promocija na svjetskim i europskim sajmovima", ističe Hodžić i dodaje kako turisti koji posjećuju BiH nose dobre utiske okusa iz naše zemlje, ali se još uvijek mora uraditi puno na standardizaciji naših jela.

U Sarajevu će se održati dvije zasebne manifestacije, Global Chef's Challenge, prva manifestacija ove vrste u regionu, a druga je Europska konferencija kuharskih asocijacija zahvaljujući kojima će glavni grad BiH biti domaćin kuharskoj kremi Europe.

"Bez podrške naših partnera i prijatelja, te lokalne zajednice, realizacija ovako zahtjevnog projekta bi bilo upitna. Općina Stari grad, Gradačac, Vispak, Meggle, Podravka, Kotany, BiH Stainless, TOFI, Tapas, RolVaga, Pale, hoteli Bristol, Radon plaza, Termag na Jahorini, hotel Sarajevo, Han na Bjelašnici, Etno selo Međugorje i drugi daju nam veliku podršku. Mi smo najmlađa članica WACS svjetske kuharske asocijacije asocijacije koja ima preko 12 miliona članova", zaključio je Nermin Hodžić.