Gastro
204

Baklave, hurmašice, tulumbe, kadaif... Koje su omiljene bajramske slastice Sarajlija?

Piše: Lejla Čolak
Foto: D. S./Klix.ba
Slastičarna Egipat (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bliži nam se Bajram, muslimanski praznik kojim se označava kraj ramazana, svetog mjeseca posta.

Bajramska sofra ima veliko značenje za muslimane širom svijeta. Tradicionalni bajramski ručak je vrijeme kad se ljudi okupljaju kako bi sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima proslavili i obilježili ovaj veliki muslimanski praznik i završetak mjeseca ramazana.

Bajramska trpeza, pored tradicionalnih, slanih jela kao što su sogan dolma, hadžijski i šiš ćevap, bamija, razne vrste pita i čorbi kao što je npr. begova, uključuje i nezaobilazne slastice, poput baklave, tulumbi, hurmašica, kadaifa i tufahija.

U Sarajevu se već osjeti predbajramska atmosfera – prodavnice i supermarketi su puni ljudi koji kupuju potrepštine i pripremaju se za praznik, a slastičarne u čitavom gradu užurbano rade kako bi pripremile dovoljno kolača i slastica za svoje kupce.

Posjetili smo slastičarnu Egipat, jednu od starijih u gradu, sa tradicijom postojanja 65 godina. Slastičarna Egipat je, pored po svom sladoledu, poznata po svojoj baklavi, koja je najtraženija upravo u ramazanskim i predbajramskim danima. Tu su, naravno, i kadaif, tulumbe, hurmašice…

"Svako kolače pravi na svoj način, a mi isti recept držimo već 65 godina, sve od 1949. godine", kaže u razgovoru za Klix.ba kćerka vlasnika slastičarne Egipat, Ana Korač.

Na upit o tome šta je to što njihovu baklavu čini posebnom i drugačijom od ostalih, te postoji li neka tajna u recepturi, odgovara:

"Nema tu nikakve tajne. Jednostavno, jufka se mora osjetiti ispod ruke, morate osjetiti kako ćete je razviti. Pored toga, jako je važno da se stavi što više oraha. Kad nema dovoljno oraha, to nije to…", govori Korač uz smijeh, te dodaje kako se danas kolači u mnogo manjoj mjeri prave kod kuće, te se većina ljudi odlučuje na kupovne varijante.

"Od 1996. godine držimo iste cijene i imamo uglavnom iste mušterije koje nam dolaze i s kojima radimo evo, već četvrtu generaciju", kaže naša sagovornica.

Na Baščaršiji se nalazi jedna od najpoznatijih slastičarni u Sarajevu - Saraj. Ona je poznata po širokoj ponudi kolača i slastica rađenih po orijentalnoj recepturi, te je jedna od prvih u gradu koja je počela raditi po originalnoj recepturi iz Turske.

Slastičarna Saraj nudi oko 40, 45 vrsta kolača, a jedan od njihovih najvećih specijaliteta je divit, baklava sa pistacijama. Pored nje, u ponudi se mogu naći i baklava sa čokoladom, nugatom, bademima, orasima, jabukama, razne vrste torti, tufahije, tiramisu, japanski vjetar, talijanska krempita, voćne korpice… Također, ovo je jedina radnja u Sarajevu koja pravi papucaki.

"Poznati smo po ponudi orijentalnih vrsta kolača, a imamo i majstora iz Turske koji radi za nas. Pored orijentalnih vrsta kolača, tu su i tradicionalne bosanske slastice poput lokuma i halve, a u zadnje vrijeme uvodimo i neke nove kolače koji su u trendu i koje vole i nove generacije", govori vlasnik Misari Naser, te dodaje kako se prodaja kolača za vrijeme Bajrama udvostruči i utrostruči.

Slastičarna Ramis kod Slatkog ćošeta na Baščaršiji poznata je po svom kadaifu s orasima, kao i činjenici da se ovdje sve slastice pripremaju po domaćoj, tradicionalnoj recepturi, te isključivo na puteru.

Meni u samoj slastičarni uz klasičnu ponudu kolača, sadrži originalne recepte iz davnina, po kojima su naši stari pripremali tradicionalne slastice poput baklava, tufahija, tulumbi, kadaifa, hurmašica…

"Kolači su se ranije pravili na način da, što se taj dan napravi, to se taj isti dan i pojede. Nisu stajali po nekoliko dana, a mi nastojimo zadržati takav, domaći pristup i imati uvijek svježe proizvode", govori u razgovoru za Klix.ba Snježana Nezirević, supruga vlasnika.

Pored orijentalnih kolača, u slastičarni Ramis kupci najviše traže njihovo poznato žito sa šlagom, kao i voćne torte, poput onih sa malinama i borovnicama, koje su osvježavajuće, lagane i idealne za ljetni period.