lifestyle
17

Hotel u kojem su nekada konačili Agatha Christie i Charles de Gaulle danas je dom za izbjeglice

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kultni hotel Baron u Alepu u kojem su svojevremeno odsjedali bivši francuski predsjednik Charles de Gaulle, književnica Agatha Christie i brojne druge javne ličnosti danas je dom za desetine sirijskih izbjeglica.

Na žutom zidu u predvorju hotela i danas se može vidjeti oglas iz 1930-tih godina gdje se hotel Baron proglašava hotelom prve klase, koji ima centralno grijanje, potpuni komfor i jedini je preporučen od turističkih agencija.

Lobi hotela trenutno je u fazi raspadanja. Povijesni artefakti koji krase zidove hotela i dalje su tu, ali su mnogi teško oštećeni.

Vlasnik kultnog hotela Baron Armen Mazloumian preminuo je prije nešto više od dva mjeseca, a njegova supruga Rubina Tashjian jedina je nasljednica hotela koja sada samo može posmatrati kako se uspomene zajedno sa zidovima urušavaju.

Hotel je otvoren 1909. godine, a poznat je između ostalog i po tome što je sa jednog od balkona hotela Baron kralj Faisal proglasio nezavisnost Sirije 1918. godine.

Hotel je smješten u samom centru Alepa, pored Narodnog muzeja, a u njemu je i Agatha Christie napisala dijelove svog romana "Ubistvo u Orijent ekspresu". Hotel u posljednjih pet godina, koliko traje rat u Siriji, nije imao nijednog gosta koji je platio za prenoćište.

Prije dvije godine vlasnik hotela Armen Mazloumian odlučio je da primi izbjeglice iz drugih sirijskih gradova, koji su bježali ispred ratnih strahota. Sada je hotel, koji je nekada "pisao" historiju Sirije svjedok novog vremena i strahota kroz koje prolaze izbjeglice.