lifestyle
225

Hobi kao posao od kuće: Pletite za "Udružene" i međunarodno tržište

Piše: Š. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Žene iz sarajevskog udruženja "Udružene" i dalje neumorno rade, pletu, heklaju, isporučuju robu širom svijeta, a povećanim brojem zahtjeva njihovih klijenata povećana je i potražnja za radnom snagom.

"Udružene" okupljaju žene koje nemaju priliku ili mogućnost raditi standardno osmosatno vrijeme, bilo zbog djece, porodice ili nemogućnosti stalnog zaposlenja.

Udruženje je u ovoj godini već dostiglo količinu proizvoda za koju im je trebala cijela prošla godina, što znači da ove očekuju rekordnih 20.000 i više komada odijevnih predmeta. Njihovi proizvodi mogu se pronaći u Hrvatskoj, Francuskoj, Norveškoj, kao i u Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u.

Tržište i potražnja za odjevnim predmetima se iz dana u dan povećavaju, a zadovoljni klijenti povećavaju narudžbu. "Udružene" su u junu ove godine sklopile saradnju s velikim klijentom iz Njemačke. Naručena roba mu je, kažu iz udruženja, isporučena u traženom roku, klijent je zadovoljan te će nastaviti sarađivati s vrijednim pletiljama.

Udruženje savjesno i odgovorno obavlja svoj posao. Prave se kvalitetni proizvodi od kvalitetnih materijala koji se prave i isporučuju u zadatom roku, održavaju se poslovne veze s klijentima koji povećavaju narudžbe, a "Udružene" daju sve od sebe kako bi ispratile i ispunile sve veće zahtjeve tržišta.

U udruženju se trenutno nalazi 120 žena koje su stalne radnice, kao i 30-ak onih koje rade s vremena na vrijeme. Iz udruženja su nam kazali kako nemaju problema sa manjkom radne snage, ali kako ipak žele dati šansu i drugim ženama.

Upravo zbog želje za proširenjem kapaciteta i proizvodnje, udruženje je raspisalo javni poziv putem kojeg poziva žene koje poznaju tehnike pletenja i heklanja da se uključe u proizvodnju pletenina koje "Udružene" rade za međunarodno tržište.

Organizovat će i besplatan period obuke u Sarajevu, a nove pletilje će raditi iz vlastitog doma. Ovo je definitivno plus za mnoge žene koje si ne mogu priuštiti cjelodnevno odsustvo iz kuće, a pletenjem se može i dobro zaraditi.

Jedna članica, kako nam je rekla predsjednica udruženja Nadira Škaljić-Mingasson, živi sa djecom, nezaposlena je, a muž ima niska primanja. Olakšali su joj, kako kaže Nadira, članovi porodice koji obavljaju većinu kućnih poslova kako bi se ona mogla posvetiti pletenju od kojeg može veoma dobro živjeti.

"Ženama koje vole i znaju plesti, a nisu zaposlene, ovo može biti idealan način da zarade, i to od kuće. Mogu odvojiti vrijeme i zaraditi novac, bez obzira da li imaju djecu i druge obaveze. Prema reakcijama žena vidim da su zadovoljne zarađenim novcem", rekla nam je predsjednica udruženja.

Međutim ni prilikom obavljanja ovog posla pare ne "padaju s neba". Koliko para toliko muzike, ili u ovom slučaju, koliko pleteš toliko i zaradiš.

"Udružene" potražite na njihovoj Facebook stranici.