Odlična kombinacija
42

Zajedničko konzumiranje ove tri namirnice pomoći će vam da bolje spavate

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Malo stvari je više frustrirajuće od nemogućnosti da zaspite noću. Ponekad se možete osjećati kao da ste probali apsolutno sve bezuspješno. Rješenje pronađite u kombinaciji ove tri namirnice.

Bez obzira koliko ste umorni, koliko vam je krevet udoban i koje ste meditacije ili vježbe disanja isprobali, vaše tijelo i mozak jednostavno se ne mogu opustiti.

Ukoliko imate problema sa snom probajte kombinirati badem, banane i jogurt kako biste osigurali kvalitetniji san. Orašasti plodovi mogu učiniti mnogo za poboljšanje sna. Postoji nekoliko prednosti koje nudi ova hranljive supernamirnice.

Kao i banane, bademi sadrže zdravu dozu magnezija koji će vam pomoći da opustite mišiće i pospješite san. Oni su također prepuni proteina, koji mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi tokom spavanja, sprečavajući poremećaje koji mogu nastati zbog fluktuacija šećera u krvi.

Pored magnezija i proteina, bademi su bogati i nezasićenim mastima. Ovo je odlično za vaše cjelokupno zdravlje, a može čak i poboljšati san. Bademi sadrže zdrave masti koje mogu pomoći u utaživanju gladi i podsticanju osjećaja sitosti bez izazivanja nelagode ili probavne smetnje prije spavanja.

Banane imaju puno toga za voljeti. Ne samo da su ukusne, već su i prepune zdravstvenih prednosti, a toj listi možete dodati bolji noćni san.

Za početak, kalij i magnezij u ovom žutom voću su neophodni za san. Poznato je da svaki od ovih nutrijenata pomaže u opuštanju mišića i smanjenju grčeva, što može dovesti do opuštenijeg i smirenijeg stanja.

Osim toga, banane sadrže pristojnu količinu triptofana. Ova aminokiselina je prekursor serotonina i melatonina. Ovi neurotransmiteri igraju bitnu ulogu u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja te djeluju opuštajuće. Osim toga, prirodni ugljikohidrati mogu čak povećati unos triptofana u mozak, pomažući u proizvodnji hormona koji izazivaju san.

Grčki jogurt je također namirnica koja može poboljšati san. Bogat je kalcijom, koji pomaže mozgu da koristi aminokiselinu triptofan za proizvodnju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna.

Pored toga, grčki jogurt sadrži proteine, koji mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi tokom cijele noći, smanjujući šanse za ometajuće buđenje.

U kombinaciji s bademima, koji osigurava magnezij i zdrave masti, i bananama, koje nude dobar izvor i magnezija i triptofana, grčki jogurt upotpunjuje uravnoteženu užinu koja potiče spavanje.