Korišten helijumski balon
12

Turska poslala prvi kebab u "svemir"

D. B.
Mnoge zemlje su tek na početku razvoja svojih ambicija u svemiru, a Turska je napravila nešto što se ne viđa svaki dan.

U utorak je u stratosferu "lansiran" kebab iz restorana u Adani u Turskoj. Vlasnik restorana Yasar Aydin je uz pomoć poduzetnika i studenta inžinjerstva İdrisa Albayraka organizovao slanje "prvog kebaba" u stratosferu.

Kebab je popularno jelo u Adani, a pravi se od janjećeg mesa omotanog oko čelične cijevi. Kebab je pripremljen i spakovan u specijalnu kutiju dizajniranu da izdrži ekstremne temperature, potom je povezana s helijumskim balonom zajedno s kamerama i uređajem za praćenje.

Let kebaba je pratio veliki broj ljudi te je predstavljao pravi show dok je letio iznad južnog dijela Turske.

U stratosferu je poslan 12. aprila na godišnjicu prvog leta čovjeka u orbitu, sovjetskog kosmonauta Yurija Gagarina koji je to učinio 12. aprila 1961. godine. Gagarin je to učinio u letjelici Vostok 3KA, odnosno raketom Vostok-K koja je lansirana iz kosmodroma Baikonur u Kazahstanu. On je napravio put oko zemlje za sat i 29 minuta na maksimalnoj visini od 301 kilometar.

Turska je sada na putovanje poslala kebab na radost okupljene mase, a nakon trosatnog putovanja balon se podigao na visinu od 38 kilometara, pukao i potom pao u more.kod obale turske provincije Hatay spustivši se padobranom.

Aydin i njegov tim su zahvaljujući lokatoru pronašli kebab.

"Mislim da su ga vanzemaljci vratili nazad jer je sadržavao previše bibera. Poslat ću kebab s manje bibera sljedeći put", našalio se Aydin.

Njegov cilj je da kebab pošalje dalje u svemir.

Treba reći da kebab zbog helijumskog balona nije napustio atmosferu, jer da bi to učinio, morao bi preći granicu od 100 kilometara nadmosrske visine, odnoso preći Karmanovu liniju, granicu između Zemljine atmosfere i svemira.