Otvara se 15. decembra
224

Šta se "krije" u kuhinji KFC-a: Prvi smo zavirili u novi restoran i otkrivamo vam sve novitete

I. B.
KFC drive-thru restoran otvara svoja vrata 15. decembra
KFC drive-thru restoran otvara svoja vrata 15. decembra
Svjetski poznati lanac brze hrane KFC (Kentucky Fried Chicken) za dva dana otvara svoj drugi objekat u Sarajevu, a riječ je o drive-thru restoranu koji će biti najveći u našem dijelu Evrope. Prvi smo zavrili u njegove prostorije, a u nastavku otkrijte i kakve nam sve novitete spremaju.

KFC je drugi najveći svjetski lanac restorana koji dnevno usluži preko deset miliona gostiju u svojim restoranima širom svijeta. Specijaliziran je za prženu piletinu, koja se sprema po jedinstvenoj recepturi i čuva pod strogim uslovima.

Nakon što je svoj prvi restoran u Sarajevu otvorio ovoga augusta, zabilježen je veliki interes građana koji svakodnevno dolaze kako bi probali ukusne specijalitete, a sada nam stiže još jedan KFC koji se otvara 15. decembra na adresi Džemala Bijedića u 13 sati popodne.

Portal Klix.ba prvi je zavirio u prostorije restorana kojim posjetitelji nemaju pristup, a otkriva vam i kakvi vas sve noviteti očekuju.

"Sitni", ali bitni detalji

Princip drive-thru restorana sličan je onom McDonaldsovom. Ukoliko dolazite automobilom, u predviđenoj traci naručujete hranu, prolazite do prozorčića za naplatu, a onda i do onog gdje hranu preuzimate. Međutim, posjetitelje će ovdje privući "sitni" detalji na koje je KFC pazio kako bi svoju uslugu doveo do savršenstva.

Osim novog izgleda, restoran je opremljen najnovijim digitalnim i tehničkim rješenjima, a po prvi put u Bosni i Hercegovini u jednom ovakvom restoranu kupci će moći uživati u free refill aparatu koji omogućava da po potrebi točite piće. To će ujedno rasteretiti proces servisa, ali i omogućiti da žeđ posjetitelja bude maksimalno zadovoljena.

Free refill u novom KFC-u će biti prvi u BiH
Free refill u novom KFC-u će biti prvi u BiH

Tu je i nekoliko inovacija koje će dodatno poboljšati uslugu. Riječ je o posebnoj prostoriji predviđenoj isključivo za zaposlenike online platformi za naručivanje hrane, poput Korpe. Izdvojeni prostor za preuzimanje narudžbi, omogućava da se ne stvara gužva, ali i da kupci dobiju svoju narudžbu u što skorijem roku.

Također, KFC u Sarajevu uskoro namjerava aktivirati i svoju online platformu za naručivanje "Click & Collect", koja radi na sličnom principu poput Korpe, a uz pomoć koje kupci imaju mogućnost da hranu poruče, pa sami dođu po nju, ili da im je donose neko od osoblja.

Kvalitet na prvom mjestu

Nismo propustili ni da obiđemo osnovne prostorije za rad i upoznamo se sa svim komorama, plohama i aparatima, koji pomažu da ova piletina održi titulu jedne od najukusnijih na svijetu.

Pa tako, prije nego dospije u ruke kupaca, piletina prolazi kroz proces koji traje i duže od jednog dana. Meso odsjeda 48 sati u digitalizovanim komorama. Prvenstveno se čuva na -19 stepeni, zatim odlazi u komoru za odmrzavanje, a onda prolazi kroz poseban sistem marinacije. Piletina se zatim ostavlja da "odleži" četiri sata, nakon čega je spremna za završne procese - fritezu, brašno i slično, koji joj daju željeni ukus.

Ono što su sigurno mnogi primijetili je to da je Coca-Cola u ovim restoranima drugačija naspram onih na koje smo navikli. Ovoga puta upoznali smo se i sa aparatom pomoću kojeg se pravi originalni napitak. On koristi originalni sirup Coca-Cole koji prolazi kroz filtriranje vode i Co2, a zatim posebnim cijevima odlazi u aparate za točenje. Riječ je o najsvježijoj Coca-Coli koja može biti poslužena, bez uobičajenih dodataka koji joj se dodaju prilikom pakovanja u ambalaže. U tome leži tajna drugačijeg okusa.
Famozna mašina za pravljenje svježe Coca-Cole
Famozna mašina za pravljenje svježe Coca-Cole

Sve mašine u prostorijama KFC-a, koje su sklonjene od očiju posjetitelja su digitalizovane i uvezane, te u svakom trenutku prikupljaju bitne podatke. Kontrola kvalitete proizvoda je u KFC-u na prvom mjestu, a to potvrđuje i poseban uređaj za ispitivanje ulja koji se koristi kako bi u svakom trenutku pružio uvid u njegovu kvalitetu i tako se pobrinuo da je on na vrhunskom nivou.

Također, bitno je spomenuti i kako KFC, među lancima restorana brze hrane, zapravo ima najvišu ljestvicu food safetyja - što se odnosi na rukovanje, pripremu i skladištenje hrane tako da se na najbolji način smanji rizik od toga se pojedinci razbole od bolesti prenosivih hranom.

I restoran i mjesto za učenje

Novi KFC drive-thru restoran je od velikog značaja i za bh. tržište rada. U njegovom objektu raditi će 60 zaposlenika, a svi su certificirani i prošli procese treninga, obuke i kvalitetnog uvođenja u samostalni rad.

Impresivna činjenica je i to da će "domaći" KFC u ovom dijelu Evrope postati i centar za obuku, čime je pokrenuo implementiranje inovacija koje se već odavno primjenjuju na Zapadu. Za Klix.ba otkrili su nam kako će franšizeri iz drugih zemalja ovdje slati svoje ljude na obuku kako bi dobili potrebno znanje.

U KFC drive-thru restoranu biti će 60 zaposlenika
U KFC drive-thru restoranu biti će 60 zaposlenika

To je idealna prilika za sve koji žele proći kroz ovakvu vrstu treninga i iskustva, a ujedno steći i certifikat koji je priznat u bilo kojem KFC-u u svijetu.

Naša tura kroz KFC, koji za svoje posjetitelje tek treba otvoriti vrata, bila je prilično zanimljiva, a ljubitelji ove hrane tek će da uživaju u svim uslugama koje im restoran donosi.

Novi objekat nalazi se preko puta Bingo City Centra na Otoci, a do njegovog otvorenja dijeli nas još sitno. Do tada, možete zaviriti u njihov meni na stranici: kfc.co.ba i izabrati šta ćete prvo isprobati.

KFC