Gastro
722

Šećerni Sebilj Damira Rožajca osvojio bronzu u Istanbulu

Piše: A. P.
Damir Rožajac
Damir Rožajac je bio jedini poslastičar iz Bosne i Hercegovine koji je učestvovao na svjetskom takmičenju u Istanbulu i donio vrijedna priznanja.

Poslastičar zaposlen u poznatoj sarajevskoj caffe slastičarni Palma ovim zanatom se bavi već 13 godina, a član je Kuharskog saveza Hrvatske, Slovenije i Italije.

"Prije nekoliko danas sam se vratio sa svjetskog takmičenja iz Istanbula gdje je učestvovalo 35 država i 2.000 učesnika kuhara i poslastičara. Pripremao sam slastice u tri kategorije i osvojio tri medalje", ispričao je Damir za Klix.ba.

Njegov eksponat iz oblasti artistika u poslastičarstvu predstavljao je sarajevski Sebilj od šećera.

"Sama njegova priprema je trajala oko mjesec dana, a bio je širok 50 cm i visok 70 cm. Za njega sam osvojio bronzanu medalju. Također sam pripremao dječiju tortu sa likovima iz Pinokija. Tu sam također postigao pozitivan rezultat i osvojio još jednu bronzanu medalju. Za grupni rad za BiH sam osvojio srebrenu medalju", objasnio nam je Rožajac.

On je osvajač mnogobrojnih medalja širom svijeta i dva puta je osvajao zlatnu medalju na međunarodnim takmičenjima u Umagu Interslast 2012. godine i u Sarajevu "Bosanski Dukat 2014.".