Na Fortici iznad Mostara
1.4k

Probali smo "kureljaču", tradicionalnu hercegovačku pitu koja se pravi bez jufki

D. J.
Put nas je ovog vikenda odveo na Forticu iznad Mostara odakle se pruža predivan pogled na grad na Neretvi. Tu smo u ugodnom ambijentu nedavno otvorenog restorana odlučili kušati pitu kureljaču, tradicionalnu hercegovačku pitu koja se naziva još i "lijena pita".

Pridjev lijena je ova pita od sira i krompira je dobila jer ne zahtijeva puno vremena za pripremu samim time što nije potrebno praviti domaće jufke.

Priprema ovog starinskog, ali ukusnog jela je vrlo jednostavna.

Foto: Klix
Foto: Klix

U skuhan krompir dodajete pavlaku i maslac, izgnječite i promiješate da se izjednači. U smjesu dodati izgnječen sir i ponovo promiješati. Zatim dodajete brašno i miješate kuhačom ili rukom. Trebate dobiti tijesto koje se odvaja od posude i mora biti mekano.

Kad ste pripremili tijesto, odvajajte po punu kašiku tijesta i lagano valjajte u oblik kobasice debljine oklagije, na radnu površinu posutu brašnom. U ovom slučaju važi pravilo što više brašna, to bolje. U podmazanu tepsiju redajte dok ne potrošite tijesto. Budite pažljivi, jer je tijesto jako mekano. Lagano premažite tepsiju uljem i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni otprilike 30-tak minuta.

Na Fortici uz kureljaču posluže i ukusan kajmak koji je odlična kombinacija s ovom pitom.

Foto: Klix
Foto: Klix

Turisti iz cijelog svijeta koji posjećuju Forticu i adrenalinski park koji se tu nalazi, nerijetko se odluče baš za to jelo, kako bi isprobali nešto što dolazi baš s ovog podneblja.

Jedna pita je dovoljna za dvije osobe, no ako ste baš gladni bez problema možete pojesti i cijelu kureljaču.

Foto: Klix
Foto: Klix

Cijena ove tradicionalne, hercegovačke pite na Fortici iznosi šest konvertibilnih maraka.