Harmonika pita "zaludjela" je društvene mreže: Isprobajte nešto drugačiju verziju sirnice
Ukoliko nemate ideju šta spremiti za današnji ručak ili večeru predlažemo recept koji je "zaludio" društvene mreže - pitu sa sirom u obliku harmonike.
Ukoliko nemate ideju šta spremiti za današnji ručak ili večeru predlažemo recept koji je "zaludio" društvene mreže - pitu sa sirom u obliku harmonike.
Pite iz pekare imaju poseban okus i miris te mekoću koju je ponekad teško pogoditi kada ovo jelo izrađujemo u vlastitom domu. Svaka domaćica dobro zna koliko je bitan preljev kada priprema pitu.
Hrvatski arhitekt Ivan Lončar u slobodno vrijeme obožava kuhati, a njegovi recepti su privukli pažnju korisnika društvenih mreža. Sada je otkrio kako napraviti jufku koja se jednostavno razvlači i ne puca.
Food bloger Neno Svjetlanović na društvenim mrežama podijelio je recept za pitu koju je sam izmislio, a koju je nazvao "paprikuša". Glavni sastojak su upravo pečene paprike s bijelim lukom.
Pita je jedno od napopularnijih jela u Bosni i Hercegovini, a pravi se mesa, krompira, zelja, sira, jabuka, bundeve... Međutim, u nekim dijelovima naše zemlje popularna je i pita sa kiselim kupusom.
Na listi najboljih jela svijeta koja sadrže sir našao se i "predstavnik" Bosne i Hercegovine - pita sirnica - koja je zauzela 17. mjesto, a zanimljivo je da je jednu poziciju iznad "burek sa sirom".
Svjetska enciklopedija tradicionalnih jela Taste Atlas predstavila je listu najboljie ocijenjenih peciva na svijetu, a na listi su se našla četiri bosanska "predstavnika" - zeljanica, burek, sirnica i krompiruša.
Vrilica ili obaruša se od davnina pravi na prostoru Bosne i Hercegovine, a ovo starinsko jelo koje mnoge podsjeća na djetinjstvo nosi različite nazive u zavisnosti od kraja u kojem se priprema.
Zavod za statistiku Republike Srpske napravio je zanimljivu analizu kojom su htjeli pojasniti koliko su zapravo poskupile osnovne životne namirnice u BiH, a to su odlučili uraditi na primjeru popularnog bosanskog jela.
Put nas je ovog vikenda odveo na Forticu iznad Mostara odakle se pruža predivan pogled na grad na Neretvi. Tu smo u ugodnom ambijentu nedavno otvorenog restorana odlučili kušati pitu kureljaču, tradicionalnu hercegovačku pitu koja se naziva još i "lijena pita".