Zašto ih posjetiti
167

Predstavljamo 5 najcool objekata koji su ovog ljeta otvoreni u Sarajevu

L. K.
Iako kalendar kaže da je ljeto pri kraju, još uvijek možemo iskoristiti ugodne temperature za kafe na suncu, večernje izlaske i posebna druženja uz ručak. Sarajevo je od ovog ljeta bogatije za nekoliko sjajnih ugostiteljskih objekata, a mi preporučujemo kojih pet obavezno morate posjetiti.

Augustovske vrućine su iza nas, a ususret nam korača jesen. Vrijeme je savršeno za višesatna druženja uz kafe i vino, zbog čega vam preporučujemo da naredni susret s prijateljima dogovorite u cafeu Kawa Sarajevo. Ugodni enterijer upotpunjava nevjerovatan pogled na Sarajevo, koji se pruža sa male terase kafića.

Ljubitelji kafe će uživati u raznovrsnoj ponudi ukusnih napitaka, a svi oni koji žele probati domaće vino oduševit će se jedinstvenom ponudom ovog kafića. Ako ipak niste ljubitelj vina ili kafe, u ponudi su i posebni ledeni čajevi i ukusni domaći sokovi.

Želite li otići na ručak ili večeru, preporučujemo vam posjetu restoranu Margherita Sarajevo. Ova čarobna lokacija otvorena je početkom septembra, a posjetiteljima na tanjiru servira autentičan ukus italijanske Napoletane.

Za one koji vole razgovarati o sastojcima, donosimo posebne detalje. Za pripremu ukusnih pizza koristi se San Marzano paradajz, brašno s visokim udjelom proteina, maslinovo ulje iz Istre... Bonus je činjenica da se pizze spremaju u Sud Forni Opale pećnicama čiji će vas mirisi odvesti direktno za stol malog restorana na glavnom trgu Napulja. Znate li da u Španiji izlazak nije potpun ako se uz piće ne konzumira tapas? Za one koji ne znaju - u pitanju je mali tanjir s hranom (masline, krompirići, tortilja, meso...) koji dobijete kada naručite piće u bilo kojem pubu u ovoj zemlji. Međutim, kultura konzumiranja tzv. "finger fooda" tokom večernjeg izlaska sve je popularnija u svim dijelovima svijeta - zbog čega vam preporučujemo da se ovog vikenda opustite uz piće, hranu i muziku u pubu Bure bez dna i uz bogat izvor piva iskusite sve čari ovog posebnog običaja.

U ponudi je i hrana za doručak i ručak, a vegane će obradovati informacija da i oni mogu uživati uz poseban meni koji je pažljivo prilagođen svemu što im je potrebno.

No, govoreći o ugostiteljskim objektima u kojima mogu uživati i vegani - moramo spomenuti i Veganer Sarajevo. U pitanju je prvi veganski fast food u Sarajevu, mjesto koje je upotpunilo gastronomsku ponudu u gradu. Ovo je idealna lokacija u koju možete svratiti prije ili poslije izlaska u grad, a na kojoj ćete pronaći širok spektar ukusnih jela. Na koncu, listu preporuka zaključujemo restoranom Bottega. Ovo je lokacija koju trebate posjetiti onda kada niste sigurni šta tačno želite jesti - a potreban vam je provjereno dobar restoran. U ponudi su razne vrste piletine i drugih vrsta mesa, morska hrana, paste, ali i brojni ukusni deserti. Prijatno!