Pomaže kod nadutosti
22

Pet namirnica koje će vam pomoći kod bržeg probavljanja doručka

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukoliko imate problema sa zatvorom ili se osjećate naduto, trebali biste promijeniti svoju ishranu, tako što ćete za doručak unositi više namirnica koje imaju pozitivan efekat na našu probavu.
Na taj način imat ćete osjećaj olakšanja tokom dana, a samim time bit ćete i produktivniji.

Zobene pahuljice

Zobena kaša je odličan izbor za doručak jer pomaže crijevima da brže probave hranu. Zob je dobar izvor topivih i netopivih vlakana, a oba mogu pomoći kod zatvora. Osim toga, zob je prebiotik, koji djeluje kao izvor goriva za probiotike u našim crijevima i tako doprinosi cjelokupnom zdravlju crijeva.

Kafa

Jutarnja kafa nam pomaže da se probudimo, ali isto tako je dobra za naša crijeva. Kafa može signalizirati želucu da proizvodi više kiseline i pojačava kretanje debelog crijeva, što može dovesti do laksativnog učinka kod nekih ljudi.

Voće

Ako više volite standardni doručak koji uključuje jaja, hljeb ili mesne proizvode, trebali biste uz takve obroke ubaciti i voće na kraju obroka. Voće je bogato vodom i vlaknima što pomaže pri bržem probavljanju.

Kefir

Kefir je sličan jogurtu, a uz to je bogat izvor probiotika, koji pomažu kod rada crijeva. Inače vrsta probiotika koji se obično nalazi u jogurtu i kefiru, pomaže omekšati tvrdu stolicu.

Smoothie

Ako pravite smoothie s voćem, povrćem, zdravim izvorima masti kao što su orašasti plodovi te mliječnim proizvodima koji su bogati probioticima, onda će vam to olakšati problem s nadutošću i zatvorom. Pritom su su ovi napici veoma dobar izvor vitamina.