Izbjegavajte je
8

Ovo je najgora vrsta voćnog soka jer povećava nivo šećera u krvi i dovodi do debljanja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Iako voćni sokovi mogu biti zdrava opcija, neki su pak tajni krivci za povećanje šećera u krvi, ali i težine.

Svi smo ih pili misleći da svojim tijelima činimo dobro. Neki od njih mogu upakovati mnogo kalorija i povećati nivo šećera u krvi.

Naime, jednu vrstu voćnog soka trebali bi izbaciti iz vaše svakodnevne rutine kako biste izbjegli prikrivene skokove šećera, ali i održali tanak struk.

Jesse Feder, lični trener i registrirani dijetetičar, otkrio je koji biste to voćni sok trebali eliminirati iz svoje prehrane jer negativno utječe na vašu težinu i povećava razinu šećera u krvi. Feder je otkrio da sve vrste umjetnih aromatiziranih sokova (poznatih po tome što su pune šećera) treba izbjegavati za naše cjelokupno zdravlje.

U šarenom svijetu voćnih sokova, postoji ogromna raznolikost koja mami naše nepce. Od klasične narandže i jabuke do egzotičnih mješavina, ovi napici često nude zgodan način da dobijete dozu vitamina i osvježenja. Međutim, nisu svi sokovi stvoreni jednako. Neki, prepuni dodanih šećera i bez vlakana, mogu povećati nivo šećera u krvi te potencijalno dovesti do debljanja tokom vremena.

"Voćni sokovi s umjetnom aromom s velikim količinama dodanih šećera su najgori za debljanje i šećer u krvi. To obično uključuje stvari poput voćnog punča, limunade, havajskog punča, voćnih koktel sokova itd. Ovi voćni sokovi sadrže vrlo malo voća, ako ih uopšte ima", kaže Feder.

On dalje dodaje da su pune umjetnih boja, sastojaka, šećera i kalorija. Ove stvari ne samo da će povećati vaš šećer u krvi, već mogu dovesti do debljanja tokom vremena ako se konzumiraju svakodnevno.