Zdrava i ukusna namirnica
11

Nekoliko načina na koji možete pripremiti avokado

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Avokado je zdrava namirnica koju možete konzumirati svakodnevno. Ova hranjiva namirnica puna je vlakana, minerala i vitamina poput B, C, E i K, kao i kalija i bakra. Avokado se sastoji od otprilike 73 posto vode, 15 posto masti, 8,5 posto ugljikohidrata i 2 posto proteina.

Uprkos relativno visokom udjelu masti, konzumacija avokada povezana je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Također pomaže pri gubitku viška kilograma jer konzumacijom avokada osjećate se sito nakon obroka.

Iako mnogi ljudi avokao konzumiraju u salatama postoji čak deset načina na koji možete pripremiti ovu zdravu namirnicu.

Koristite ga umjesto ulja

Avokado može biti dobra zamjena ulju i maslacu. Obavezno ga dobro izmrvite prije nego li počnete pripremu nekog ukusnog jela. Rezultat je lijepa tekstura i bogat ukus. Osim toga avokado je puno zdravija verzija od recimo suncokretovog ulja.

Preljev za salatu

Avokado je izvrstan dodatak salatama. No ne morate uvijek ubacivati komadiće avokada, već možete napraviti i preljev.

Preljev od avokada također je jednostavan za izradu. Samo stavite malo sjeckanog avokada, maslinovog ulja i vode u blender, zajedno s začinima po vašem izboru. Stavite i malo limunovog soka ili sirćeta kako biste izbjegli smeđu boju avokada. Također možete dodati i bijeli luk ili grčki jogurt.

Punjeni avokado

Prepolovite avokado, sklonite košpicu i napunite ga punjenjem koji najviše volite. Avokado možete ispeći ili jesti svježeg. Možete čak ispeći i jaje unutar avokada. Mi preporučujemo da avokado punite smjesom od mladog sira, suhog mesa i edamera.

Smoothie

Avokado je izvrstan dodatak smoothieima jer stvara gustu i kremastu teksturu koja sprečava da se vaše piće odvaja. Ali još bolje, vlakna i masti u avokadu pomažu vašem tijelu da upije hranjive tvari.

Možete dodati onoliko avokada koliko želite u gotovo bilo koju vrstu voća ili povrća. Preporučujemo da u ovaj smoothie dodate malo borovnica i malina.

Kao namaz

Avokado može biti izvrstan sastojak za pravljenje namaza. Za pripremu namaza bit će vam potreban jedan zreli avokado, kašičica limunovog soka, čehno bijelog luka, so, biber i jedna kašika nasjeckanog peršuna.

Prženi avokado

Možda niste znali, ali avokado je jako ukusan kada se isprži. Isjecite avokado na kriške, posolite i ispržite. Pržite svaku krišku oko tri minute i prelijte taratar sosom.