Prijatno!
261

Muslimani danas obilježavaju Dan ašure, donosimo recept za ovu poslasticu

L. K.
Desetog dana islamskog mjeseca muharrema muslimani obilježavaju Dan ašure. Karakterističan je po istoimenom slatkom jelu koji može sadržati od 1 do 77 sastojaka, a simbol je dijeljenja dobra među ljudima.

Prema islamskom vjerovanju na Dan ašure poslanik Musa a.s. je s Izraelcima prošao kroz Crveno more te je poslanik Nuh a.s. sa svojom arkom završio plovidbu nakon velikog potopa.

Poslanik Nuh je nakon izlaska s barke pripremio jelo za sve ljude na barci, a poslanik Muhammed a.s. je kazao da ko opskrbi svoju porodicu na Dan ašure da će i njega Allah opskrbiti tokom čitave godine.

Odabir namirnica za pripremu ašure je proizvoljan, tako da je možete napraviti po svom ukusu. Najčešće se koriste: Riža, ječam, pšenica, ćurekot, susam, tikve, sjemenke suncokreta, bademi, orasi, lješnjaci, ananas, kajsija, šljiva, papaja, mango, kruška, jagoda. Koristi se i svježe voće i povrće - cvekla, mrkva, kruška, mandarina, jabuka, nar, kivi, ananas, banana, tikva, grožđe, limun, grejp, peršun, dud, ribizle, breskva, malina, kajsija, višnja, jagoda...

Tvrdi sastojci poput riže i pšenice se prethodno skuhaju, pa se onda dodaju u smjesu u kojoj se kuhalo koštunjavo i svježe voće i povrće. Od začina možete koristiti šafran, cimet, med, kafu, šećer, so, biber, kakao, rogač, džumbir, vanilin šećer...

Ovo jelo se kuha satima, a začini se dodaju na kraju. Najviše se dodaju voće i slatki sastojci, dok se sastojci s jačim okusima stavljaju u manjim količinama, a sve to u cilju doprinošenju zanimljivosti okusa.