Gotove za nekoliko minuta
10

Kokice savršenog okusa možete napraviti uz pomoć nekoliko malih trikova

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kokice su mnogima omiljena vrsta grickalica, a dobra vijest je i ta da ne sadrže mnogo kalorija i masnoća. Možete ih napraviti za samo nekoliko minuta, a savršen okus ćete postići uz pomoć nekoliko malih trikova.

Potrebne su vam tri kašike masilnovog ili kokosovog ulja, 40 grama kukuruza kokičara, kašika maslaca i sol. Zagrijte masilnovo ulje u loncu s debelim dnom. Ako ste se odlučili za kokosovo, sačekajte da se ono u potpunosti rastopi.

Onda u lonac stavite samo tri ili četiri zrna kukuruza, poklopite i pričekajte da puknu. Nakon toga dodajte ostatak kukuruza, ali pazite da ga naspete ravnomjerno. Poklopite lonac, maknite ga sa šporeta i sačekajte pola minute.

Ovako zagrijavate ulje na odgovarajuću temperaturu, a onda u tih 30 sekundi postižete jednaku temperaturu u svakom zrncu. Kada lonac vratite na šporet, gotovo svako zrno će puknuti u isto vrijeme.

Dakle, nakon 30 sekundi vratite ga na šporet. Kada čujete da je kukuruz počeo pucati, polako pomjerajte lonac naprijed-nazad preko kola šporeta.

Nakon što pucketanje uspori, istresite kokice u veliku zdjelu. Rastopite maslac u manjoj tavi i njime prelijte kokice. Posolite po želji.