Traje do 18. februara
125

Kakve cijene vas očekuju na Street Food Marketu: Porcije pojedinih jela idu i do 17 KM

I. B.
Street Food Market jedan je od najpopularnijih događaja u gradu (Foto: Street Food Market)
Street Food Market jedan je od najpopularnijih događaja u gradu (Foto: Street Food Market)
Treće izdanje Sarajevo Street Food Marketa osvanulo je u duhu olimpijade čija se 40. godišnjica proteklih dana obilježava u glavnom gradu BiH. Navikli smo da je ovaj festival hrane i muzike jedno od najposjećenijih mjesta u gradu tokom svog trajanja, a sada smo istražili i kako se kreću cijene hrane.

Ovogodišnji Street Food Market, koji ćete pronaći između Zemaljskog i Historijskog muzeja u Sarajevu, stigao je sa mnoštvo noviteta i pratećih sadržaja u znaku godišnjice ZOI '84, ali i dobre zabave.

Osim što se možete zabavljati uz neke od najvećih hitova, organizovane su i razne radionice, kvizovi, održan je 5k Winter Run, dok je poseban dio na Marketu izložbeni prostor studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, koji imaju priliku predstaviti neke od sjajnih radova na temu olimpijade.

Ipak, jasno nam je da posjetitelje pored različitih sadržaja, možda i najviše zanima ponuda hrane, kao i raspon njenih cijena, koje vam donosimo u nastavku.

Možda najpopularnija vrsta jela na ovakvom tipu događaja su burgeri, a zavisno od priloga, njihove cijene na štandovima Marketa kreću se od 9 do 15 KM. Hot dog je 7-8 KM, uštipci 8 KM, dok je za baget sendvič potrebno izdvojiti od 8,5 KM do 13 KM.

Pljeskavica punjena sirom poznate sarajevske ćevabdžinice ove je godine poskupjela sa 14 KM na 17 KM, a toliko je potrebno izdvojiti i ukoliko naručite steak medaljone.

Na Marketu smo ove godine mogli pronaći i domaće i regionalne izlagače (Foto: Street Food Market)
Na Marketu smo ove godine mogli pronaći i domaće i regionalne izlagače (Foto: Street Food Market)

Ukoliko želite neki jednostavniji obrok, komad pizze možete pojesti za 3,5 KM, pomfrit je uglavnom 5 KM, a štapići sa sirom 9 KM.

Među ponudom za vegeterijance zapazili smo burritose, tacose te quesadille, čija je cijena po 9 KM, dok ljubitelji slatkiša za palačinak ili krofnice trebaju izdvojiti od 6 KM, što je cijena ove poslastice samo s čokoladom, do 9 KM, koliko koštaju krofnice ili palačinci sa Nutellom i pistacijama.

Nakon prve sedmice Street Food Marketa, a u cilju da ponuda bude što raznovrsnija, došlo je do smjene pojedinih izlagača te smo do prije nekoliko dana, između ostalog, mogli probati i pazarske mantije čija je porcija koštala 9 KM.

Bez obzira šta mislili o cijenama, Street Food Market je hvale vrijedna priča koju vrijedi posjetiti. U ambijentu uređenom u duhu poznatih sajmova i advenata, osjećati ćete se kao turisti u vlastitom gradu.

Ulaz na koncerte bh. i regionalnih muzičkih zvijezda, kao i druge događaje je potpuno besplatan, a iz godine u godinu, market postaje samo iščekivaniji i popularniji događaj, na koji dolaze i posjetitelji iz drugih zemalja. Zimsko izdanje marketa traje do nedjelje, 18. februara. Stoga, ukoliko ga do danas niste posjetili, još uvijek imate vremena.