Ko voli eksperimentisati
24

Glumice u kuhinji: Poznate dame otkrile su nam koja jela najviše spremaju u izolaciji

E. Sk.
Bojana Gregorić Vejzović
Bojana Gregorić Vejzović
Koronavirus mnoge je zatvorio u kuće, ali i probudio kreativnost poznatih dama u kuhinji. Dok su neke višak slobodnog vremena iskoristile kako bi prvi put isprobale neke nove recepte, druge se ipak drže provjerenih recepata.

Pitali smo poznate bh. i regionalne glumice koja jela najčešće spremaju u izolaciji i šta njihova djeca najviše žele jesti.

Jedna od onih koja voli eksperimentisati u kuhinji jeste poznata bh. glumica Vanesa Glođo.

"Ovo je zaista vrijeme u kojem više eksperimentišemo s kuhanjem nego ranije, jer sada imamo više vremena. Tako naprimjer sada s komšijama razmjenjujem razne recepte. Neki dan sam pravila slane kiflice s puterom, što prije nikad nisam probala. To je hrana koju i djeca vole", kaže Glođo.

Prije nekoliko dana okušala se, dodaje, i u pravljenju pohovanih kolutića od luka.

Vanesa Glođo
Vanesa Glođo

"Inače volim da pravim i tijesto, hamburgere... Imam sreću da moj 14-godišnji sin voli kuhinju, kuha i fantastično to radi. Možda ima francuske gene, šta god bilo, lijepo je da zna sebi skuhati i da ga to zanima", priznaje Glođo.

Hrvatska glumica Bojana Gregorić Vejzović s nama je podijelila recept za ćufte poznatog britanskog chefa Gordona Ramsayja.

"Na ulju dinstajte luk te mu dodajte začine, malo ljute papričice, bijeli luk, so, biber, mažuran i malo kumina. U međuvremenu pomiješajte jaje i krušne mrvice koje ste prethodno pomiješali s mlijekom kako biste dobili glatku smjesu. Smjesu dodajte mesu (500 grama mljevenog mesa), u koje ste umiješali luk i začine, te oblikujte ćufte. Ispržite ih na ulju na tavi. U drugoj posudi na maslinovom ulju dinstajte luk te mu dodajte pelate. Nakon 15 minuta u lonac ubacite i ćufte te ostavite da se krčkaju još oko 45 minuta. Pred kraj kuhanja po želji možete ubaciti i malo kukuruza", savjetuje Gregorić Vejzović.

Ovo jelo, kaže nam, njena djeca obožavaju.

"Nadam se da može poslužiti kao inspiracija vašim čitateljima. Vrstu mesa birate po želji, a djeca to obožavaju, jer često variva izbjegavaju, a kao i mnoga djeca, i moja ne priznaju ručak bez mesa. Znam uz ove uobičajene sastojke dodati i tikvice u saft. Zapravo, glavno je slijediti recept za mješavinu mesa", napominje glumica.

Doris Pinčić Rogoznica
Doris Pinčić Rogoznica

S druge strane, poznata hrvatska glumica i voditeljica Doris Pinčić-Rogoznica najviše svog vremena provodi upravo u kuhinji, a tome, kako kaže, nije razlog pandemija koronavirusa.

"Ne znam je li to neka bolest, ali to koliko mene veseli kad ovakvo nešto izađe iz moje rerne ne mogu vam opisati. Ushit, radost, pjevala bih na sav glas. Po mirisima iz tople rerne pamtim svoje djetinjstvo tako da je to u mene duboko usađeno i voljela bih isto prenijeti i svojoj djeci", poručila je Doris na Instagramu.

Ecija Ojdanić
Ecija Ojdanić

I njena kolegica Ecija Ojdanić okušala se prije nekoliko dana u pravljenju hljeba od suncokreta, sezama, ćimulica s namazom od suncokreta i vlasca.