U Washingtonu, u ove blagdanske dane, kupci užurbano obilaze trgovine tragajući za pogodnim poklonima, izvještava Glas Amerike.
Nedavna anketiranja kupaca i prodavača pokazuju da kupci kojima je stalo do zdravije prehrane pokušavaju i čokoladu učiniti što zdravijim izborom.
Proizvođači, sa svoje strane, pokušavaju udovoljiti takvim željama, kako kaže Susan Smith iz Nacionalne udruge proizvođača slatkiša: "Čokolada i kakao više nisu samo zaslastice nego se sve više nalaze u raznim drugim vrstama jela, koja mogu biti i glavna jela ili predjela."
Na nedavnom strukovnom skupu u Washingtonu predstavljena su neka od takvih jela. "Danas imamo ručak inspiriran kakaom i čokoladom... počevši s biftekom mariniranim u kakau, soji i ružmarinu," objavila je jedna od sudionica skupa.
Profesionalna kuharica Carla Hall kaže da često spaja čokoladu s drugim sastojcima jela: "Možemo pripremiti obrok s jelima od čokolade u svim serviranjima, od predjela pa do dezerta. Mislim da je sparivanje čokolade s voćem, bobicama i povrćem mnogo zdraviji način prehrane."
Jedan od njezinih specijaliteta je tradicionalno meksikansko jelo, pileći mole. Ono spaja čistu čokoladu s lukom, češnjakom, rajčicama, piletinom i drugim sastojcima. "Evo, kad dodam mole, pogledajte kakva se krasna boja i konzistencija razvije u sosu. Možete ga koristiti kao umak preko piletine ili sve pomiješati slično gulašu", kaže Hall.
Hall kaže da prirodna gorkost čokolade, zajedno s njezinom jedinstvenom konzistencijom, čini jelo mnogo ukusnijim, daje dodatnu slojevitost čitavom okusu i aromi.
No, za mnoge Amerikance čokolada je još uvijek slatkiš čak i kad je pomiješana s nečim slanim. U svojoj gurmanskoj trgovini čokoladom Rob Kingsbury nudi impresivnu raznolikost slatkih i slanih čokoladnih proizvoda: "Ljudi stvarno vole slano-slatke kombinacije; to su nam sada bestseleri. Recimo, čokoladne kuglice prožete cimetom i ljutom papričicom čipotle."
Za one, međutim, kojima spajanje čokolade i piletine, ili čokolade i čipotle papričice ne predstavlja baš idealnu kombinaciju, još uvijek ostaje velik izbor staromodne, jednostavne čokolade - stručnjaci kažu da će ona u tom obliku još jako, jako dugo biti okosnica čitavog tržišta slatkiša.