Gastro kreativac
36

"Burrito Bosanac" na Nenin način je jelo dana na Food Marketu, prihod ide u humanitarne svrhe

I. B.
Neno je danas bio gost Street Food Marketa u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Neno je danas bio gost Street Food Marketa u Sarajevu
Street Food Market vratio se u Sarajevo, što znači da je Vilsonovo šetalište narednih dana odredište sjajne hrane, muzike i zabave. U moru sadržaja, današnji gost je i gastro kreativac Neno Svjetlanović, koji se prisutnima predstavio sa zanimljivim receptom, a sve prihode donirati će u humanitarne svrhe.
Neno Svjetlanović, na društvenim mrežama poznatiji kao Neno Cooks, prije nekoliko je godina osvojio domaću gastro scenu. Osim originalnim receptima, simpatije je stekao i svojim smislom za humor te simpatičnim doskočicama, karakterističnim upravo za njegove snimke.

Sada, omiljeni food bloger odlučio je upotpuniti i program Street Food Marketa, gdje ga danas u periodu od 18 do 20 sati, možete pronaći u svojstvu izlagača koji će posjetiteljima približiti meksičku kuhinju.

Zaputili smo se do Nene dok je pripremao uzbudljivo popodne, a on nam je iz prve ruke pokazao kako se pravi "Burrito Bosanac" kojeg će moći probati njegovi posjetitelji.

Neno se odlučio predstaviti sa inovativnom kombinacijom bosanskih okusa zamotanih u omiljeni meksički specijalitet. Svoj sočni burrito, napravio je koristeći: meso izvađeno iz suđukica, sir goudu, preprženi smeđi grah, kupus, paradajz, kajmak i sos na bazi pavlake i bijelog luka.

"Burrito Bosanac" je bosanska verzija meksičkog jela (Foto: T. S./Klix.ba)

U burritu na svoj način, Neno je savršeno spojio meksičku tortilju sa balkanskim punjenjem, a već s prvim zalogajem pozamašne porcije otkrili smo idealnu ravnotežu okusa i tekstura, što ga čini sjajnim izborom za sve ljubitelje domaće kuhinje u "novom ruhu". Također, uz svaki kupljeni burrito, Neno je častio i svojom domaćom rakijom.

"Burrito Bosanac" osvojio je sve posjetitelje (Foto: T. S./Klix.ba)

Ono što ovu kulinarsku kreaciju čini još posebnijom jeste Nenina želja da svojim talentom doprinese društvu na humanitarnoj razini te će sav prihod od prodaje "Burrito Bosanca" biti doniran u humanitarne svrhe.

Sarajevskom gastro kreativcu nije prvi put da javno kuha za građane, ali ni da pokazuje svoj humanitarni karakter. Na prvom izdanju Marketa predstavio se sa svojom verzijom zidarskog sendviča od čega je prikupio značajan iznos za one kojima je to najpotrebnije.

Tada, Neno je obradovao mališane iz Dječijeg doma Bjelave kojima su od prikupljenog novca kupljeni PlayStation 4 i slatkiši.

Za štandom pred kojim je tada kuhao, mnogi su stajali u redu da probaju Nenin specijalitet, ali i učestvuju u njegovoj misiji, što se ponovilo i danas. Red pred štandom blogera je i ovaj put bio najduži.

Brojni posjetitelji stajali su u redu za Nenin burrito (Foto: T. S./Klix.ba)
Brojni posjetitelji stajali su u redu za Nenin burrito (Foto: T. S./Klix.ba)

Inače, Sarajevo Street Food Market poznat je po okupljanju najboljih i najkreativnijih gastronoma grada kako bi predstavili svoje inovativne kreacije. Ni ljetno izdanje nije iznimka, budući da će se u dvije sedmice koliko festival traje, predstaviti duplo više izlagača.

Osim Nene koji će upotpuniti dio današnjeg dana, posjetitelje i u nastavku očekuje sjajan program. Između ostalog, gostima će danas pozitivnu energiju prenijeti ritmovi resident DJ-a Benjamina Delalića, poznatog kao YNGOD, dok će večeras nastupiti i regionalna pjevačka zvijezda Vanna.

Ovaj festival opravdao je sva očekivanja još tokom hladnog januara, a punom parom nastavljaju i sada, kada grad tokom sunčanih dana mami još veći broj posjetitelja.