Ko je pravi krivac?
23

Naučnici otkrili uzrok zašto pretile osobe ne mogu prestati jesti i nakon gubitka kilograma

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Naučnici sa Sveučilišta Yale u SAD-u otkrili su zašto pretile osobe ne mogu prestati jesti i nakon gubitka kilograma.
Oni su u istraživanje uključili 30 pretilih osoba i 28 vitkih osoba, a ispitivali su razlike u njihovim moždanim reakcijama. Tako su otkrili da osobe s prekomjernom težinom nisu dobile isti signal sitosti nakon što su unijeli jednak broj kalorija kao što su dobile vitke osobe.

"Zakašnjeli i slabiji signal sitosti povećava mogućnost za prejedanje i pretilost. A stalna otpornost na signale hranjivih tvari nakon jela, nakon značajnog gubitka težine, može djelomično objasniti visoku stopu vraćanja težine nakon uspješnog gubitka težine", objasnila je jedna od naučnica istraživanja dr. Mireille Serlie.

Istraživači sa Yalea su 26 pretilih osoba stavili na poseban režim ishrane kako bi izgubili kilograme te ponovili istraživanje kako bi se uvjerili da li im je signal sitosti jednak kao kod vitkih osoba. Međutim, oni još uvijek nisu imali isti signal sitosti.

"Ovi podaci pokazuju da je odgovor na signale hranjivih tvari nakon gutanja oslabljen i nije reverzibilan sa značajnim gubitkom težine", objasnila je dr. Serlie.

Naučnici također ističu kako bi trebalo provesti nekoliko istraživanja kako bi uvidjeli mogu li uz pomoć operacije ili lijekova pomoći pretilim osobama da vrate normalne moždane signale.