Mjere opreza
2

Kako biste trebali vježbati ukoliko patite od anemije

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Anemija ili malokrvnost označava stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. Ona može otežati vježbanje, ali to ne znači da bi se osoba trebala odreći fizičke aktivnosti.

Sljedeće mjere opreza mogu vam pomoći da zadržite rutinu vježbanja ukoliko patite od anemije.

Usporite

Prenagli tempo vježbanja može uzrokovati osjećaj umora zbog nedostatka kisika u tijelu. Počnite trenirati polako i postepeno povećavajte intenzitet. Umjesto trčanja ili intervalnog treninga visokog intenziteta, bavite se laganijim vježbama, kao što su joga ili šetanje.

Često pravite pauze

Uvijek slušajte svoje tijelo. Ako se osjećate umorno, zastanite i procijenite možete li nastaviti. Radite samo ono što možete. Testiranje granica izdržljivosti nije neophodno pa ako se osjećate iscrpljeno, sjednite i predahnite.

Skratite trening

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Sjedinjenih Američkih Država preporučuje odraslim osobama da sedmično vježbaju najmanje dva i po sata. Ako imate anemiju, skratite trajanje vježbanja. Penjanje stepenicama bit će sasvim dovoljan doprinos sedmičnom treningu.

Prilagodite vježbanje

Vježbajte kada osjetite da imate najviše energije. Neki ljudi su spremni vježbati ujutro, a neki uživaju u odlasku u teretanu kasno navečer.

Razgovarajte sa stručnom osobom

Obavezno razgovarajte s ljekarom kako biste bili sigurni da je rutina vježbanja sigurna za vaše zdravlje. Ne zaboravite se pridržavati terapije koja vam je propisana. Budući da postoje blagi i ekstremni oblici anemije, možda ćete morati promijeniti rutinu.