lifestyle
0

Evo zašto muškarci ne znaju plesati

Sarajevo-x.com
Muškarcima je inače teško oduševiti ženu na plesnom podiju. Previše mrdanja kukovima će je odbiti, a previše mlataranja rukama moglo bi je navesti da pomisli da imate epileptični napad.

Nauka dolazi u spas muškarcima s "dvjema lijevim nogama" analizirajući pokrete dobrih plesača, pokret po pokret. Tajni odgovor je: sve je do koljena.

Piholozi su zamolili 19 mladih muškaraca da plešu uz zvukove bubnja, uz muziku iz njemačkog noćnog kluba. Njhove plesne pokrete snimala je posebna 3D kamera i prenijela ih na računar. 35 žena ocijenilo je plesne sposobnosti a da na njih nije uticao plesačev izgled.

Žene su ocjenjivale sposobnosti muškaraca na plesnom podiju a naučnici su pokušali otkriti koji su pokreti pravili razliku.

Naučnici su zaključili da muškarci pri plesu previše koriste ruke. Pri odlučivanju privlačnosti plesa tri dijela tijela pokazala su se kao ključna: vrat, torzo i desno koljeno, tvrde naučnici.

"Dobri plesači pravili su velike i male pokrete. Njihovo često izmjenjivanje pokazivalo je njihovu kreativnost", rekao je dr. Nick Neave za "Daily Mail".

Istraživači smatraju da je "uvijanje i okretanje" glave i torza privlačno ženama jer pokazuje zdravo ifleksibilno tijelo.

Ipak, za dobar ples presudna je kondicija pa bi se muškarci mogli posvetiti jogi ili pilatesu ako na podijumu žele zadiviti pripadnice ljepšeg spola.