Vrijeme je za promjene
0

Deset načina da se motivišete u 2010.

Sarajevo-x.com
Nova decenija samo što nije počela, tako da su vjerovatno mnogi počeli da razmišljaju o načinima da poboljšaju svoj život u nastupajućoj godini. Stručnjaci kažu da je to pogrešan pristup. Dobro je željeti promjene, ali za početak treba biti realan, određen i proračunat. Donosimo vam deset stvari koje vam mogu pomoći da napravite pozitivan preokret u 2010. godini.

Budite skromni u postavljanju ciljeva i ostvarenju istih

Ukoliko želite da izgubite višak kilograma, za početak promijenite mali dio šablona u prehrani. Planirajte korak po korak i nagradite sebe za svaku promjenu. Ukoliko želite da radite na vašem optimizmu na poslovnom planu, moglo bi pomoći da zamislite sebe kao optimističnu osobu na poslu i zapisujete vaše doživljaje.

Uokvirite svoje ciljeve optimizmom

Mnoge ljude će više motivisati loš miris ili ušteda novca da prestanu pušiti, nego činjenica da mogu oboljeti od kancerogenih bolesti. Ukoliko želite da nešto prekinete, razmišljajte o pozitivnim aspektima koji će proizaći iz toga.

Uvijek sagledajte dvije strane priče

Ukoliko ste u dilemi oko novogodišnjih odluka, napravite listu da vidite koliko ćete od nečeg imati koristi a koliko štete. Treba obratiti pažnju na ono što vas pokreće. Nekad i bol može biti pokretač promjena na bolje. Važno je znati šta želite promijeniti i zašto.

Pronađite druga u nevolji

Činjenica da postoji neko ko teži sličnim ciljevima ili vas podržava u vašim naporima, može biti od velike pomoći. Planiranje ciljeva s nekim može biti ključ uspjeha. Nemojte brinuti ako se ne ostvare svi ciljevi prve godine, uvijek postoji i sljedeća godina.

Budite određeni

Bitno je odrediti koji apsekt u životu ne funkcioniše, kako bi formulisali strategiju i mogli pronaći potencijalno rješenje. Ukoliko imate problema u braku, treba biti realan zbog čega je vaš brak u krizi i kako to prevazići. Dobro bi bilo zapisivati u dnevnik poboljšanja i pogoršanja.

Upoznajte sebe

Početak nove godine je dobro vrijeme da zavirite u sebe kako bi uvidjeli koje su vaše strasti i želje. Odvojite vremena da razmislite kakav život želite za sebe. Prave promjene se dešavaju jer ih vi želite a ne drugi ljudi.

Istražite dublje probleme

Neki ljudi se toliko boje neuspjeha da nesvjesno sebe sabotiraju. Ukoliko čovjek ima problema sa samopouzdanjem, preporučuje se da potraži profesionalnu pomoć.

Ne budite nestrpljivi

Preporučuje se fokusiranje na tri do četiri cilja, kako bi ih što efikasnije riješili. Ukoliko se opteretite s više stvari, može se desiti da ništa ne ostvarite. Također, treba biti strpljiv jer neka rješenja ne dolaze preko noći. Za sve što je bitno treba odvojiti vremena i pažljivo planirati.

Budite fleksibilni

Iako svaki čovjek mora precizno odrediti šta želi, ponekad treba proširiti viziju onog što želite da postignete. Ukoliko ste nezaposleni, trebate uvijek imati u vidu širu sliku te imati u vidu neke druge opcije o kojima prvobitno možda i niste razmišljali.

Uvijek razmišljajte o finalnom cilju

Put prema uspjehu nerijetko je posut trnjem, ali to ne smije nikoga obeshrabriti. Niko ne garantuje da neće biti problema ali treba se naučiti strpljivosti i hrabro se suočavati s preprekama.