lifestyle
0

Danska najsretnija zemlja na svijetu

www.b92.net
Prema jednom istraživanju rađenom u Velikoj Britaniji, Danska je zemlja u kojoj se najsretnije živi. Danska je skandinavska zemlja i članica Evropske unije 33 godine. Inflacija je dva posto godišnje, a najveći trošak je kupovina automobila.

Živjeti u zemlji Hamleta, kockica lego, tuborga, prema jednom britanskom istraživanju, znači živjeti u najsretnijoj zemlji na svijetu. Tu privilegiju ima 5,5 miliona Danaca.

U Danskoj je bez posla 110.000 građana, odnosno oko četiri posto, a taj broj se godinama smanjuje. Nezaposleni mjesečno primaju 1.400 eura državne pomoći, koju mogu da izgube samo ako odbiju prekvalifikaciju koju im država nudi kako bi lakše našli drugi posao. Iz ostalih dijelova Evrope u Dansku najviše dolaze građevinski radnici.

Prosječna plata Danaca je 2.800 eura, a perači prozora, primjera radi, imaju 2.000 eura, a prodavci i do 3.000. Ekonomija Danske počiva na poljoprivredi i proizvodnji piva. Danac u prosjeku godišnje popije 92 litra piva, manje nego ranijih godina.

Glavna valuta je kruna, ali se može plaćati i u eurima. Osim što troše najskuplju struju u Evropi, za Dance je veliki trošak kupovina automobila jer je porez 300 posto. U Kopenhagenu, glavnom gradu, u kom živi 1,4 miliona stanovnika, ima milion biciklista.