5. januar
0

Danas je najstresniji dan u godini

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kombinacijom hladnoće, ekononomskih poteškoća i završetka novogodišnjih praznika došlo se do zaključka da je najstresniji dan u godini zapravo 5. januar.

Upravo danas počinje period koji bi se mogao označiti kao "januarski bluz" zbog kojeg će nas i najbezazlenije stvari veoma nervirati.

Naučnici su utvrdili da se najviše žalbi upućuje zbog glasnog mljeckanja radnih kolega pri jelu, zatim šmrcanja, koje je iritantno za 26 posto ljudi. Okolinu ćete nervirati i ako glasno govorite na telefon, stoga pripazite.

Ipak, umjesto da trpite frustracije, eksperti preporučuju da čavrljate, pa čak i vičete kako biste se riješili tenzija.

Psihologinja Judi James savjetuje: "Umirivanje tenzija vriskom je veoma koristan način otpuštanja negativne energije koju uzrokuje stres. Januar je jedan od najstresnijih perioda godine, između kupovine i oporavka od zabava, što može stimulisati negativna ponašanja i podići tenzije, nivo stresa i krvni pritisak."

"Kad vas obuzmu ova stanja, pokušajte se nakratko izvikati ili otiđite negdje gdje je tiho, zatvorite oči i duboko udahnite više puta prije nego se smirite", kaže James, a prenosi Telegraph.

Studija o stresu provedena je nad 2.000 odraslih ljudi.