lifestyle
584

Daayiee Abdullah je prvi američki deklarisani imam homoseksualac

Klix.ba
Imama Daayieea Abdullaha iz Washingtona mnogi muslimanski vođe i lokalni imami kritikuju zbog njegove seksualnosti, no on je ponosan na činjenicu da je prvi američki imam homoseksualac.

Daayiee Abdullah je rođen u Detroitu, a njegovi su roditelji bili baptisti. Već sa 15 godina pred njima se izjasnio kao homoseksualac.

Abdullah je prešao na islam sa 33 godine, u periodu dok je studirao u Kini, da bi se naknadno preselio u Egipat, Siriju i Jordan kako bi studirao religiju.

Kao homoseksualac u Americi svjedočio je lošem tretmanu koji LGBT zajednica ima, te je odlučio postati imam kako bi pružio podršku toj zajednici.

Ovaj imam vjeruje kako svaka osoba ima jednaka prava, te kako niko nema pravo da osuđuje drugoga - to je moto po kojem živi.

"Predivna stvar u vezi sa Bogom je to kad promijeniš svoje ponašanje i kažeš - Bože, trebam tvoju pomoć - i to misliš iskreno, Bog je uz tebe.

Abdullah je imam u jednoj džamiji u Washingtonu, a ono što ga razlikuje od drugih imama jeste da tokom molitve muškarci i žene stoje jedni do drugih zajedno i ženama je dopušteno da vode molitvu, što je jedan od razloga za brojne debate u muslimanskom svijetu.

"Ne dijelimo osobe na osnovu njihovog spola, religiozne ili seksualne orijentacije, svi su oni tu sa jednim ciljem - kako bi se molili", kaže Abdullah koji ne mari za kritike i ističe kako je ponosan na ono što radi.

Prije godinu dana u Parizu je otvorena "gay-friendly" džamija, prva u Evropi. Muhsin Hendricks, gay imam iz Cape Towna u Južnoj Africi, uči da homoseksualnost i islam nisu kontradiktorni.

U Sjedinjenim Američkim državama LGBT muslimani imaju čvrstu podršku, a muslimani u zastupničkom domu Keith Ellison i Andre Carson su izričito za promociju LGBT prava. Muslimani se širom svijeta okupljaju oko "progresivnih" reformi kada je islam u pitanju, a baš kao i sve, za svoje angažmane bivaju i hvaljeni, ali i kritikovani.

"Ono što je stvarno bitno jeste samo naša veza sa Bogom i među nama samima", poručuje Abdullah.