lifestyle
3

Da li vas vaš partner čini ružnom?

Klix.ba
Ako se borite s crvenim tačkama i borama, možda je uzrok vaš partner. Ekspert za kožu Lee Garrett kazao je da previše bliskosti s partnerom može pokvariti ljepotu žena.

Brada muškarca je glavni uzrok iritacije kože kod žena. Kada se lica dodirnu, a muškarac ima bradu, to uzrokuje lučenje lojnih žlijezda koje pokušavaju zaštititi to područje na kojem se stvaraju crvene tačkice ili akne. Ukoliko se vaš partner ne želi obrijati, zamolite ga da tretira svoju bradu kokosovim uljem.

Većina muškaraca voli začinjenu hranu pa nerijetko njom počaste i partnerice. No, upravo takva hrana sadrži likopen koji uzrokuje poremećaj pH vrijednosti vaše kože i crvene tačke. Naučnici najviše krive ljutu i začinjenu hranu za nastanak akni.

Ako se trudite da izgledate lijepo 24/7, to itekako može štetiti vašoj koži koja mora disati. Uklonite šminku i budite prirodni, ne tretirajte svoje lice prečesto jer ćete ga isušiti i izazvati kontraefekat.

Vašoj koži škodi i dim cigareta. Ne morate vi biti pušač, ali ako vaš partner puši dimom vam isušuje kožu, zbog čega se više masti i brže nastaju bore.

Ne postoji veza u kojoj nema stresa s vremena na vrijeme, a poznato je da stres utječe negativno na ljepotu. Kada smo pod stresom luči se hormon stresa, kao i kortizol koji stimulira lojne žlijezde da proizvode testosteron. Zbog ovoga pore lica budu začepljene i lice izgleda užasno. Trudite se da se opustite i njegujte svoje lice redovno, ali bez pretjerivanja.