lifestyle
0

Česte greške u vožnji

Sarajevo-x.com
Mnogi od nas počinju voziti automobil još u tinejdžerskoj dobi i veliki dio života provedu za volanom. Ipak, stalno nam se čini da cestu dijelimo s ljudima koji nemaju pojma o vožnji. Zato smo odabrali neke od najčešćih grešaka koje manje ili više prave iskusni vozači, svjesno ili potpuno nesvjesno.

Pogrešno podešen retrovizor

Čak i ako većinom vozite naprijed, uvijek trebate znati šta se nalazi iza vas i to bez istezanja vrata i naprezanja očiju više nego što je neophodno. Ako živite u ruralnim područjima, retrovizori postavljeni kako valja su od velike pomoći. Ako ste u gradu, onda bez njih ne možete. Mnogi imaju problem sa postavljanjem upravo retrovizora koji se nalaze sa strana. Upitajte druge šta vide u svojim retrovizorima i odgovorit će vam da je to dio stražnjeg kraja auta, otprilike dio zadnjih vrata i cesta. Ako niste skoro promijenili boju svog auta, nema potrebe da gledate u njega. Pozicionirajte zato retrovizore tako da eliminišete tzv. mrtvi ugao.

Kočenje kvačilom

Ovo se posebno dešava u vožnji uzbrdo kada vozač, umjesto da pritisne kočnicu, radije dodaje pomalo gasa i drži kvačilo otprilike oko tačke odvajanja. Funkcija kvačila je ograničena, a zadržavanje auta u mjestu ne spada u njegovu svrhu.

Stalno kočenje

Kad je riječ o svakodnevnom upravljanju vozilom, ne izluđujte vozače iza sebe stalnim stiskanjem kočnice i obratite pažnju na to da usporavate samo kad je to neophodno. Ipak, ovo je još jedna od grešaka koje pravi tako mnogo ljudi u saobraćaju.

Slaba tehnika skretanja

Kad skrećete držite se svoje trake, ne dajite znak skretanja kilometar prije i, za boga miloga, ne morate usporiti na 5 km/h da biste skrenuli. Mnogi upravo ovako izazivaju saobraćajne nesreće.

Duga svjetla i kad nema potrebe

U slučaju magle ili snijega duga svjetla mogu povećati vidljivost, ali inače su uzrok mnogih frustracija vozača oko vas, ali i nesreća zbog zasljepljivanja. Moguće je i slučajno uključiti duga svjetla, ali mnogi automobili imaju ugrađenu plavu lampicu koja služi kao upozorenje u ovim slučajevima.

Zadržavanje lijeve trake

Svi trebamo svoj prostor, ali lijeva traka nije mjesto za to. Zadržavanje drugih vozila u koloni iza sebe samo vam može donijeti neugodnosti, ali je to, priznat ćete, upravo jedna od najčešćih grešaka koje se prave.

Pogrešno podešeno sjedište

Mnogi od nas sjede predaleko od volana, a neki i u pozicijama koje nisu baš savršene za upravljanje vozilom. Vjerovatno izgledate cool kad jedan lakat ispružite kroz prozor, a drugom rukom vozite, ali se upitajte kolike su vam šanse da tako izbjegnete sudar. Zato bolje pogledajte profesionalne vozače - oni sjede uspravno i ne treba im protezanje ruku ili nogu da bi dohvatili volan ili pedale. Kako znati da li sjedite pravilno? Pružite ruke i ako vam volan dodiruje ručne zglobove, onda je uredu. Također provjerite da li dok sjedite možete cijelim stopalom dotaći pod iza kočnice. Ispravno podešeno sjedište može značiti život ili smrt, imajte to na umu.