Kolekcionar
69

Bugojanac Dragan Mučibabić čuva antikvitete koji pričaju ratne i Titove priče

Piše: Dž. Čolak
Dragan Mučibabić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Sada ćete upoznati najvećeg kolekcionara u regiji", govori nam bugojanski profesor Viktor Dundović dok prilazimo staroj trafici u centru omiljenog Titovog grada. Iza primjeraka stripova kao što su Zagor i Alan Ford te starih knjiga pozdravlja nas Dragan Mučibabić koji, saznajemo poslije, već 35 godina od zaborava čuva predmete iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

S obzirom na to da je član Predsjedništva bugojanskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941.-1945. godine (UABNOR), Mučibabić je iskoristio jednu od prostorija udruženja gdje je smjestio svoje antikvitete.

Pretrpana i šarena prostorija

"Trenutno nemam uslova za veću prostoriju", govori nam Mučibabić na ulazu u sobu prepunu raznih predmeta te nastavlja: "Mnogo bi ljepše i interesantnije izgledalo kada bi se svi ovi predmeti mogli smjestiti u veći prostor. Ovo je malo pretrpano. Sve se šareni, ne znaš šta da gledaš. Nisam imao uslova za bolje, a zato i postoje muzeji, da se zna mjesto svakog eksponata koji priča svoju priču".

U prostoriji u kojoj dominira lik Josipa Broza Tita, jedne od najvažnijih ličnosti na prostorima bivše Jugoslavije, Mučibabić nam pokazuje crvenu glasačku kutiju Socijalističke Republike BiH iz pedesetih godina.

"Ovo još niko nije vidio, čak ni ljudi iz moje generacije. Veoma interesantan predmet", komentariše ovaj Bugojanac.

Pregledajući antikvitete, nailazimo na fotografije prvog samita Pokreta nesvrstanih, originalne otiske medvjeda kojeg je ulovio Tito, uniforme, album i keramičke pločice iz Titove vile, ruske puške, raketne pištolje iz Prvog i Drugog svjetskog rata, medaljone Lige antifašista Jugoistočne Evrope, brojne knjige i novinske članke... U ćošku pored vrata stoji tu i portret Josifa Staljina, jednog od lidera Sovjetskog saveza. Prateći naš pogled, Mučibabić komentariše: "Da ga je neko držao tu za vrijeme Tita, taj bi završio na Golom otoku. Čovjek je pobio 15 miliona svojih građana".

Kupovao i spašavao predmete

Nastavljamo razgovor i pitamo Mučibabića gdje je nalazio sve te antikvitete, na što nam odgovara da je većinu našao na otpadu ili kupovao na buvljaku. Kaže i ako su mu nekad donosili poneki predmet, svi su tražili novac, a on je svima rado plaćao. Također, dosta antikviteta spasio je iz Titove vile.

"Album s fotografijama Titovih boravaka u Bugojnu našao sam pored kontejnera. Četiri čahure slavne fabrike oružja Slavo Rodić dobio sam na poklon od svog druga Dževde koji živi malo u Austriji, malo u Bugojnu. U bugojanskoj gimnaziji kod svog prijatelja profesora Dundovića našao sam i ove portrete Saveza komunista Jugoslavije", priča nam Mučibabić dok pokazuje veliki plakat na zidu s likovima Tita, Aleksandra Rankovića, Edvarda Kardelja, Moše Pijade...

Kao i većina kolekcionara, počeo je prvo sakupljati novčiće, markice i razglednice. Iza svakog predmeta čuva posebnu priču i kaže da nikada neće zaboraviti kako je svaki od njih pronašao. Sakupio je i više od 500 zemljanih ćupova, 200 različitih starih pegli iz čitavog svijeta te 220 starih radija. Kaže kako je počeo sakupljati i ćilime kako bi mogao urediti svoje izložbe. Mučibabić ima i najveću kolekciju vojnih ljubavnih razglednica u BiH koje je prošle godine predstavio na izložbi povodom 8. marta u Herceg Novom.

Bugojno bez muzeja

"Najsretniji bih bio kada bi svaki ovaj eksponat dobio svoje mjesto. Bugojno već deset godina čeka svoj muzej, dok ga drugi manji gradovi imaju. Neki dan je jedna vijećnica pokrenula ovo pitanje na sjednici Općinskog vijeća Bugojno. Eto, i to je pohvalno", istaknuo je Mučibabić prije nego se pozdravio s nama i vratio u trafiku gdje smo ga i zatekli prvi put.

Iza ovog najvećeg regionalnog kolekcionara ostadoše s nama njegove kolege, bugojanski antifašisti, u nadi da će jednog dana u muzeju, koji je prijeko potreban njihovom gradu, Mučibabićeve starine i predmeti čuvati Titove staze i našu historiju od zaborava.