lifestyle
0

Broj stanovnika u SAD-u rapidno raste

FENA
Broj stanovnika u Sjedinjenim Državama najesen bi trebao premašiti 300 miliona, a postoje velike šanse da jubilarno dijete ili imigrant bude Hispanoamerikanac.

Tačno vrijeme kada će se to dogoditi teško je odrediti, no statistika pokazuje da SAD novog stanovnika dobije svakih 11 sekundi - nova se beba rađa svakih 8 sekundi, netko umre svakih 13 sekundi, a netko imigrira u SAD svakih 30 sekundi.

Tim ritmom brojka od 300 miliona stanovnika trebala bi biti dosegnuta u oktobru ove godine.

Generator rasta su Latinoamerikanci, imigranti i oni rođeni u SAD-u, a samo u prošloj godini na njih se odnosila polovica rasta, više nego u slučaju bilo koje druge etničke ili rasne skupine.

Bijelci koji nisu latinoameričkog porijekla, a koji čine dvije trećine stanovnika SAD-a, činili su istodobno manje od jedne petine rasta. Ujedno, od ukupno 2,8 miliona novih stanovnika SAD-a iz prošle godine na imigrante se odnosilo više od miliona, a na prirodni prirast 1,7 miliona.

Kada je 1967. godine broj stanovnika SAD-a dosegnuo 200 miliona, manje od 10 miliona stanovnika bilo je rođeno izvan SAD-a. Tada nije bilo podataka o broju Hispanoamerikanaca, s obzirom da je prvi pokušaj da ih se prebroji učinjen popisom stanovništva 1970. godine, a rezultati su bili dvojbeni.

Naime, ured za popis stanovništva izbrojio je oko 9,6 miliona Latinosa, odnosno nešto manje od 5 posto od ukupnog broja stanovnika, što je dijelom pripisano činjenici da se velik broj stanovnika porijeklom iz Latinske Amerike izjasnilo da dolazi iz "središnje ili južne Amerike", no u tom popisu mislilo se na središnje ili južne savezne države SAD-a.

Broj stanovnika SAD-a, treće o veličini zemlje na svijetu, godišnje se povećava za manje od 1 posto, a očekuje se da bi granicu od 400 miliona stanovnika trebala biti prijeđena 2040.-tih.

Tada bi, procjenjuje se, Hispanoamerikanci mogli čini oko četvrtine stanovnika, crnci više od 14 posto, a Azijati više od 7 posto.