lifestyle
0

Britanski tinejdžer sam preplovio Atlantik

FENA
Jedan četrnaestogodišnjak iz Britanije namjerava tokom dana ući u historiju kao najmlađi moreplovac kome je uspjelo da sam preplovi Atlantik, javio je BBC.

Michael Perham je 18. novembra pošao na put preko okeana dug preko pet hiljada kilometara iz Gibraltara, a očekuje se da danas oko tri sata popodne pristane na karipsko ostrvo Antigu.

Prethodni rekord, kao najmlađa osoba koja je sama preplovila Atlantik, postavio je također Britanac, petnaestogodišnjak s ostrva Wight prije četiri godine.

[SLIKA]1[/SLIKA] Kao i mnogi drugi četrnaestogodišnjaci, Michael Perham je proveo božićne i novogodišnje praznike čitajući knjige, svirajući gitaru i radeći domaće zadatke.

Međutim, u njegovom slučaju zapanjuje činjenica da je sve to uspio na malenoj jahti, koju je nazvao "Smjeli majmun" kad je odlučio pokušati postati najmlađa osoba koja je uspjela da sama preplovi Atlantik.

Michael se otisnuo jedrima na more prvi put kada mu je bilo sedam godina, a prije tri godine je došao na ideju da sam preplovi Atlanski okean.

To je pomislio kada je vidio film o prethodnom rekorderu, također britanskom tinejdžeru.

Noseći se s talasima velikim kao kuće i uraganskim vjetrovima, očekuje se da Michael uplovi u luku karipskog ostrva Antiga tokom popodneva sedam sedmica otkako je isplovio iz Gibraltara.

Njegov otac Peter, i sam iskusni jedriličar, prati sina na svojoj jahti i održava s njih radio vezu tokom puta.

Prema planu plovidbe, Michaelovo putovanje trebalo je da bude završeno u utorak, ali su problemi s jednim jedrom iznudili odgađanje.

Nekoliko britanskih kompanija su sponzori Michaelovog puta preko Atlantika, a mladi i hrabri moreplovac planira da dobijeni novac, koji nije potrošio na put, pokloni dobrotvornim organizacijama.