lifestyle
2

Botoks vas može učiniti depresivnim

Klix.ba
Žene koje su primile injekcije botoksa kako bi "ispeglale" bore na svom licu imaju veliku šansu da postanu depresivne. Razlog je taj što se više ne mogu smijati kao ranije.

Tretman koji funkcioniše tako što privremeno "zamrzne" mišiće na licu, istovremeno blokira signale koji idu do mozga kada se smijemo, što nas čini sretnima.

Ovo znači da bi ovaj tretman mogao indirektno izazvati depresiju, tvrdi psiholog Michael Lewis s Cardiff univerziteta.

Botoks se u medicini koristi u estetske svrhe, njegova draž je u tome što uklanja bore na licu.

Ranije istraživanje dr. Lewisa pokazalo je da tretmani koji smanjuju bore čine ljude sretnijima, jer se ne mogu mrštiti. No, posljednje njegovo istraživanje pokazalo je suprotne rezultate.

U novom istraživanju učestvovalo je 25 žena koje su primile Botoks kako bi "ispeglale" bore ili povećale usta ili obraze.

Od njih je zatraženo da ispune upitnik, a rezultati bi pokazali da li i u kojem nivou pate od depresije u periodu od dvije do četiri sedmice nakon tretmana.

Žene koje su botoks koristile za uklanjane bora oko usana bile su depresivnije i nezadovoljnije za 50 posto, a nezadovoljstvo je zabilježeno i kod žena koje su koristile botoks na čelu.

"Ekspresije lica utječu na naša osjećanja. Smijemo se jer smo sretni, a smijeh nas čini sretnima. Tretman poput tretmana botoksom sprečava pacijenta da uradi pojedinačne facijalne ekspresije. Naprimjer, osobe koje su uklonile bore s čela ne mogu se mrštiti. To čini da se osjećaju manje tužnim ili ljutim", rekao je dr. Lewis.

Postoje dokazi da su ljudi koji su "peglali" bore sa strana čela postali lakovjerni, jer više nisu imali sposobnost dizanja obrva, što bi značilo da su iznenađeni ili skeptični.

Dr. Lewis preporučuje ženama da ostave smijalice baš onakve kakve jesu, jer trebaju slaviti emocije i uživati u smijehu.

Istraživači trenutno rade na rješenju ovih problema kako bi osobe koje se odluče na podmlađivanje bile potpuno zadovoljne.