Bebe
0

Želite li roditi djevojčicu, izbjegavajte so i banane i seksajte se češće

Sarajevo-x.com
Buduće majke koje žele roditi djevojčicu bi trebale izbjegavati so i banane, a umjesto toga češće jesti grah i tvrdi sir, tvrde naučnici.

Holandski naučnici su otkrili da su kombinacija zdrave hrane i pravovremenog seksualnog odnosa ključni faktori za dobijanje ženskog djeteta, piše "Daily Mail".

Trik je u tome da žene trebaju izbjegavati hranu bogatu natrijem i kalijem kao što su krompir, mesne prerađevine, kobasice, salama, hljeb, peciva, rakovi, dimljeni losos, masline i slično. Umjesto toga bi trebale povećati unos hrane bogate kalcijem i magnezijem, savjetuju naučnici.

Hrana koja sadrži velike količine kalcija uključuje špinat, badem, zobenu kašu, brokule, pomorandže i jogurt. Orasi, žitarice, smokve i grah su bogati magnezijem.

Naučnici sa Univerziteta Maastricht u Holandiji kažu da način ishrane oca nema veze sa spolom djeteta.

U petogodišnjem istraživanju su sudjelovalo 172 žene iz Zapadne Evrope starosne dobi između 23 i 42 godine. Svakoj od njih je rečeno da izbjegavaju slanu hranu i da jedu dijetalne proizvode.

Većina žena nije uspjela da ispuni zahtjeve istraživanja koji su se odnosili na ishranu i pravovremen seksualni odnos. Dvadeset i jedna žena je uspjela u svom naumu. Čak šesnaest njih je rodilo djevojčice, što pokazuje da je metoda uspješna čak u 80% slučajeva.

Drugo istraživanje tvrdi da su spermiji koji nose ženske gene jači i dugotrajniji od onih koji nose muške gene, a koji su brži i kratkotrajniji. Stoga je potrebno izbjeći seks u vrijeme ovulacije kada je spermij sa muškim genom dominantniji.

Ovo je prvi eksperiment koji je izvršen na ljudima. Prethodni eksperimenti su se vršili na govedima, svinjama i pacovima.

Zbog velike želje za ženskim djetetom neki parovi se odlučuju za IVF-metode kako bi obezbijedili žensko potomstvo, dok drugi parovi takvo nešto ne žele jer misle da se time previše mješaju u ono što je posao "majke prirode".