Bebe
37

Želite bebu? Ljeto je najbolji period da radite na tome

Klix.ba
Dugi, topli dani, sunce i cvjetanje prirode mogu dovesti do razvoja romanse, ali i do brže trudnoće. Stručnjaci su objavili kako je upravo ljeto najbolje vrijeme za pravljenje djece jer je sperma aktivnija tokom ljetnih mjeseci.

Stručnjaci ističu kako su juli i august najbolji mjeseci za vođenje ljubavi koje ima za cilj dobijanje bebe jer se spermići kreću brže nego u januaru mjesecu. Pretpostavljaju da je to povezano s promjenom nivoa testosterona.

Jedan od šest parova suočava se s neplodnošću, odnosno nakon godinu dana aktivnog snošaja nije došlo do trudnoće. U polovini slučajeva uzrok je muška sperma koja se sporo kreće.

Da bi oplodio jajnu ćeliju spermij moja plivati kroz vrat materice, uterus i jajovode. U svemu tome bitna je pokretljivost spermija jer ako su spori, teže dolazi do oplođivanja. Muškarci se smatraju plodnima ako im je najmanje 40 posto spermija pokretljivo.

U sklopu studije, ljekari su prikupili podatke od 5.188 muškaraca u Centru za reprodukciju Univerziteta Parma u sjevernoj Italiji. Otkrili su da je sperma pokretljivija u ljeto (65,3 posto), nego u zimu (50 posto) iako je zimi broj spermija veći.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Chronobiology International.