Veliki GuGu party u Sarajevu
0

"Zdrava porodica - Zdravo dijete" pred BBI Centrom

Sarajevo-x.com
Veliko GuGu druženje pod sloganom "Zdrava porodica – Zdravo dijete" održat će se u nedjelju, 6. juna, od 11 do 14 sati na platou ispred BBI Centra u Sarajevu. Druženje porodica s djecom bilo je ranije zakazivano na Vrelu Bosne, no vrijeme je pokvarilo planove, pa je priredba odgađana već tri puta.

U nedjelju je najavljeno lijepo vrijeme, pa dođite u nedjelju na veliki GuGu party na kojem će se djeci predstaviti sportski klubovi: Škola košarke "Koš” – Sejo Bukva, Klub ritmičko-sportske gimnastike "Olimpik", Gradski klub vodenih sportova Sarajevo.

Djeca će uživati u kreativnim radionicama koje vodi Kreativni centar Dječije carstvo, facepaintingu i balonima izrađenim samo za njih. Sociolozi upozoravaju da je sve više jednočlanih domaćinstava, a podaci o natalitetu su poražavajući.

GuGu zato poziva trudnice i buduće roditelje da također dođu ispred BBI Centra jer su zajedno sa Fit mama centrom organizovali i radionice o dobrobitima fizičke aktivnosti u toku trudnoće (vježbe sa trudnicama), a i nakon poroda (vježbe za mame i bebe do godinu dana).

Priču o dojenju i važnosti zdrave ishrane od prvog dana života u radionici 'Dojenje je IN' predstaviće prve mame savjetnice za dojenje, članice Udruženja DjeCa.

GuGu brine i o guzama vaših beba te vas poziva na radionicu o platnenim pelenama da upoznate sve prednosti i način izrade platnenih pelena (zdravstvene, financijske i ekološke prednosti korištenja platnenih pelena i način izrade prezentirat će mama koja se već dugo bavi ovom djelatnošću, Dolisa).

Bebe će učestvovati na Prvoj GuGu šetnji beba i dobiti Certifikat za učešće, a Volksbank BH će nagraditi najmlađeg učesnika sa 100 KM (dječija štednja) . One bebe koje ne dođu u kolicima, svakako moraju doći u Malu školu nošenja i naučiti mame sve što trebaju znati o babyhandlingu, zašto nam je najljepše u maminoj blizini i zašto je važna "faza naručja". Moći ćete naučiti kako na najbolji način olakšati nošenje prema vašim i djetetovim dnevnim potrebama (Dolisa).

Cijela manifestacija ima humanitarni karakter, s obzirom na to da će, zajedno sa Udruženjem Dobro, biti organizovana akcija za prikupljanje pomoći za višečlane porodice teškog materijalnog stanja.

Sponzor manifestacije je Volksbank BH (Dječija štednja), a njen ViBi će se također družiti sa posjetiteljima ispred BBI centra.

Cilj manifestacije je da skrene pažnju javnosti i državnih institucija da aktuelni zakoni i politika ne pružaju dovoljnu podršku roditeljstvu građanki i građana Bosne i Hercegovine.

Neadekvatna zdravstvena zaštita, nedostatak podrške tokom trudnoće, loši uslovi u porodilištima, minimalne, a u nekim kantonima i nepostotojeće naknade za roditeljsko/porodiljsko odsustvo, nepostojeća podrška dojenju, kratkotrajne subvencije za obdanište, su samo neki od razloga zašto se u Bosni i Hercegovini rađa sve manje i manje djece.

Cilj je inicirati i potaknuti djelovanje nadležnih institucija, ali i svih sfera društva u korist zdrave i sretne porodice, pružiti adekvatnu podršku roditeljstvu, te iskazati solidarnost u potrazi za rješenjima za bolje strandarde i kvalitet života porodice.