Objasnila ljekarka
1

Zašto se mijenja boja bebinih očiju i kad do toga dolazi

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnoga djeca se rađaju s plavim očima, koja se nakon određenog vremena promijene kako rastu. Jeste li se ikada zapitali zašto se to događa?

Da biste razumijeli kako očiju dobiju boju, prvo morate razumjeti ulogu šarence, koja se još zove i iris. Riječ je o mišićnoj strukturi koja okružuje zjenicu i kontroliše koliko svjetlosti dospijeva do oka.

Šarenica ima zadnji sloj (poznat kao pigmentni epitel) i prednji sloj, odnosno stromu. Većina ljudi ima smeđu boju u pigmentnom epitelu. Međutim, količina pigmenta u stromi je ono što određuje boju očiju.

"Iris sadrži mnogo melanocita u kojima se nalazi sav melanin. Plave oči sadrže minimalne količine pigmenta, dok smeđe oči imaju visok nivo melanina", rekla je ljekarka Emily M. Zepeda.

Bebina šarenica ne sadrži mnogo melanina pri rođenju. Nedostatak melanina omogućava da se svjetlost reflektuje od šarenice, zbog čega oči izgledaju plave.

Vremenom se melanociti nastavljaju razvijati i proizvoditi melanin. Neka djeca će zadržati plavu boju očiju, ali mnoga će doživjeti promjenu. Kako se melanin razvija, oči mogu potamniti u zelenu, smeđu ili boju lješnjaka.

"Raspon vremena kada će beba dobiti svoju 'pravu' boju očiju varira, ali to se obično dešava između šestog i devetog mjeseca starosti", navela je Zepeda.